Autobus se srazil s auty na namrzlé silnici

  • 13
Počasí stále komplikuje dopravu na některých místech v Česku. Nejhorší situace je na severu Moravy a na Vsetínsku. U obce Hovězí se na namrzlé silnici srazila dvě auta s autobusem. Šest lidí se zranilo, tři školáci skončili v nemocnici. V Třinci odvolali kalamitní stav.

Po nehodě zůstaly v jednom z vozů zaklíněny tři děti, vyprošťovala je posádka sanitky. Nejvážnější zranění má chlapec, kterého sanitka odvážela v bezvědomí. Po ošetření ve vsetínské nemocnici byl převezen do ostravské fakultní nemocnice.

"Přivezli ho s poruchami vědomí, další děti byly propuštěny do domácího ošetřování, jedno utrpělo drobnou zlomeninu," uvedla Jitka Táborská, lékařka na ARO vsetínské nemocnice. Matka zraněného chlapce si podle ní si nepřeje, aby byly podrobnější informace o zdravotním stavu chlapce zveřejněny.

Nehodu na namrzlé silnici mezi obcemi Hovězí a Janová způsobil zřejmě řidič felicie jedoucí směrem od Vsetína. Začal brzdit a dostal se na silnici do smyku.

"Za ním jela jednatřicetiletá řidička s Fordem Focus, která začala brzdit také, přesto však narazila do  felicie a skončila v příkopu, přitom ještě narazila do protijedoucího linkového autobusu ČSAD Vsetín," uvedl mluvčí vsetínské policie František Hauk.

"My už jsme poskytli pouze technickou pomoc, aby například auta nezačala hořet," popsal zásah hasičů jejich mluvčí Ivo Mitáček.

Posádka druhého auta a cestující autobusu vyvázli pouze s drobnými oděrkami. "Lékaři na místě ošetřili několik lidí, cestující pak odvezly další spoje," konstatoval policista, který u nehody zasahoval.

Třinec vyhrál nad kalamitou
Starosta severomoravského Třince odvolal kalamitní stav. Radnice ho vyhlásila ve čtvrtek, protože silničáři nezvládali přívaly sněhu. - více zde

Všichni pracovníci správy komunikací byli přes noc s veškerou technikou v ulicích. "Podařilo se nám většinu silnic zprůjezdnit. Zůstávají ale úseky, kam se osobní auta ani autobusy nedostanou," řekl ČTK pracovník odboru dopravy třinecké radnice.

Tyto problémy jsou hlavně v kopcovitých částech města. Některé autobusy nejezdí až na konečnou. Lidé musejí vystoupit dříve a pokračovat pěšky. Silničáře podle ČTK brzdí auta, která jezdí na letních pneumatikách.

Pokud nezačne znovu sněžit, měli by třinečtí situaci během dneška zvládnout úplně.

Namrzlá silnice byla pravděpodobně příčinou vážné nehody na Vsetínsku. Mezi obcemi Hovězí a Janová se srazila dvě osobní auta a autobus. (4. února 2005)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video