Praha audit o Babišově střetu zájmů nezveřejní, potřebuje souhlas Bruselu

  • 689
Rada hlavního města nezveřejní auditní zprávu Evropské komise o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, dokud to nezkonzultuje s Bruselem, sdělil ve čtvrtek primátor Zdeněk Hřib. Podle něho je na zveřejnění dokumentu veřejný zájem. Nicméně bez souhlasu autora, tedy Evropské komise, která zprávu označila za důvěrnou, to bez hrozby sankce nelze, upozornil bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Na mimořádném jednání se na nezveřejnění ve čtvrtek shodli pražští radní. Magistrátu byl audit doručen, protože je jedním z připomínkových míst řízení vedeného Evropskou komisí. Babiš ve středu ve Sněmovně uvedl, že by neměl nic proti tomu, kdyby primátor prověrku zveřejnil.

Magistrát si nechal k otázce zveřejnění zpracovat právní stanovisko od advokátní kanceláře Frank Bold advokáti. Doporučilo obrátit se na EK a dokument zveřejnit až v případě jejího souhlasu. 

„Je nutné postupovat podle platných předpisů, a tím pádem nejdřív musí proběhnout dotaz do Evropské komise,“ řekl primátor. Musí se tedy do Bruselu poslat oficiální dopis.

Délka dialogu s EK bude podle Hřiba záviset i na druhé straně. Pražský primátor by ale byl rád, aby ke zveřejnění auditu došlo co nejdříve. 

Eurokomisař pro rozpočet a správu Johannes Hahn pak uvedl, že proces auditu bude ukončen až ve 2. polovině 2020.

Audit na magistrátu viděli dva lidé

Předseda zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil a radní Hana Marvanová kritizovali fakt, že k dokumentu měli přístup pouze primátor a radní Adam Zábranský (Piráti), zatímco ostatní členové rady jej neobdrželi. Podle Hřiba to bylo dáno tím, že on je statutární zástupce města a Zábranský má na starosti transparentnost. Primátor také řekl, že dokument neposlali ani pirátským poslancům. 

Hřib byl v úterý na delší dobu plánované pracovní cestě v Bruselu, odkud vzkázal, že Babiš by měl dát pokyn ke zveřejnění závěrů auditu ministerstvu pro místní rozvoj, pražští radní nicméně otázku i tak projednají. Mezitím servery Deník N a Info.cz napsaly, že mají zprávu auditorů k dispozici.

Státní zástupce Zeman obnovil stíhání premiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo

Podle Hřiba je dokument potřeba zveřejnit. „Občané mají právo na to znát jeho obsah a my ho v žádném případě nechceme veřejnosti tajit. Jedná se o závažný střet zájmů,“ uvedl primátor. 

Hřib v úterý řekl, že úřad zkoumá, jaké sankce by hrozily v případě, že by dokument zveřejnil. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) několikrát sdělila, že audit dorazil z Bruselu jako důvěrný. Vláda jej proto zveřejnit odmítá. „Jak již bylo sděleno, ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) se musí držet žádosti Evropské komise, aby bylo se zprávou zacházeno důvěrně,“ sdělil mluvčí Vilém Frček.

Česko má v souvislosti s auditem přijít podle médií o velkou část unijních dotací přidělených skupině Agrofert. Deník N nejprve psal o ztrátě 451 milionů korun, později o ztrátě stamilionů korun. Podle serveru Info.cz jde o 235 milionů korun. Audit podle Deníku N konstatuje, že Babiš je stále ve střetu zájmů, protože je i nadále konečným vlastníkem Agrofertu, i když ho vložil do svěřenských fondů. Server Neovlivní.cz zase uvedl, že se konečná verze auditní zprávy ve velké míře shoduje s květnovým návrhem, proti němuž Česko podalo námitky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video