V současném skandálu hraje ministr zemědělství Gandalovič hlavní úlohu: kdosi masově nakupoval stovky nových členů v obci Dubí, aby mu pomohli nominovat se na post místopředsedy ODS.

V současném skandálu hraje ministr zemědělství Gandalovič hlavní úlohu: kdosi masově nakupoval stovky nových členů v obci Dubí, aby mu pomohli nominovat se na post místopředsedy ODS. | foto: Marta Myšková, ČTK

Audit černých duší ODS na Ústecku zřejmě vyšumí do ztracena

  • 165
Skandál s nákupem stovek nových členů v Ústeckém kraji těsně před kongresem zřejmě vyšumí do prázdna. Lidé z vedení ODS v čele s místopředsedy Davidem Vodrážkou a Petrem Gandalovičem ještě minulý týden slibovali, že problémy vyřeší personální audit. Ten v Ústí nad Labem začal v pondělí, ale podle všeho bude velmi povrchní.

Hlavní manažer strany Jan Kočí uvedl, že kontroloři nemají pravomoc odhalit korupčníka, který za celou aférou stojí. Zkontrolují tak jen formality – zda byly správně vyplněny papíry a zaplaceny příspěvky.

"Prověříme, jestli byli noví členové přijati v souladu se stanovami. Zaměříme se hlavně na problémová sdružení, jako je Dubí nebo Proboštov," řekl jeden z kontrolorů, bývalý mostecký primátor Vladimír Bártl.

To kritizuje senátor ODS a primátor Teplic Jaroslav Kubera. "Místopředsedou ODS je přece Petr Gandalovič, ten asi nebude v čele hledačů, když stopy vedou do Ústí," naráží na fakt, že ministr zemědělství, který pochází ze severních Čech, by byl sám proti sobě.

V současném skandálu totiž hraje hlavní úlohu: kdosi masově nakupoval stovky nových členů v obci Dubí, aby Gandaloviče pomohli nominovat na post místopředsedy ODS. - čtěte ODS v Dubí nabrala před kongresem stovky členů, kořalku měli zdarma

Problém je i v tom, že audit provádí nikoli celostátní, ale krajská komise strany – severočeští členové ODS tak kontrolují sami sebe. V den, kdy kvůli skandálu s nakupováním nových členů v ústeckém kraji začala kontrola členské základny, se navíc objevilo svědectví, že nakupování členů má u ODS hlubší "tradici".

Bývalá starostka ústeckého obvodu Majdalena Jelínková v pondělí pro MF DNES popsala podivnou situaci, při které byla před šesti lety odstavena z čela radnice. Před komunálními volbami v roce 2002 v jejím místním sdružení přibyla naráz spousta nových členů.

"Na sněmu, na němž se připravovala kandidátka do voleb, měli už na lístečcích jména lidí, pro které mají hlasovat," vzpomínala Jelínková. Ostatní aktéři tehdejší kauzy nařčení z manipulace s hlasy odmítají.

Kdo je "velrybář"?

V Dubí na Ústecku "lovil" pro ODS hlasy tajemný "velrybář" – přezdívka vznikla poté, co tento člověk svezl nabrané členy autobusy na okresní schůzi do Teplic, kde jim za správné hlasování koupil i pohoštění na heslo "velrybář".

Před prosincovým kongresem ODS takto straně zajistil stovky dělníků nebo studentů, kteří se do té doby o politiku vůbec nezajímali. Šance zjistit, kdo je "velrybář", se zmenšuje. "Nemáme pravomoc vyšetřovat, kdo údajně nakupoval nové členy," řekl hlavní manažer ODS Jan Kočí.

V severních Čechách se jako o "velrybáři" nejčastěji mluví o vlivném podnikateli Patriku Oulickém, jehož firma Severočeská stavební měla od "Gandalovičova" kraje mnoho zakázek. Jeho jméno potvrdily MF DNES i dva důvěryhodné zdroje.

On sám to popírá. "Já s tím nemám nic společného," reagoval Oulický v pondělí ve své kanceláři na dotaz reportérů MF DNES. Nábor členů do politické strany za úplatu není trestný čin, je však v rozporu se stanovami. Pokud by se potvrdil v ODS, mohli by kontroloři chybující organizaci rozpustit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video