Atta přijel nejméně dvakrát

  • 6
Egypťan Muhammad Atta, který spáchal jeden ze sebevražedných útoků na Světové obchodní centrum, byl v Praze nejméně dvakrát. Při druhé loňské návštěvě se s velkou pravděpodobností sešel s představitelem irácké špionáže, s bývalým konzulem Ahmedem Ibrahimem. "Existuje na to svědectví konkrétního člověka," uvedl představitel české zpravodajské služby. Tyto informace získaly české tajné služby v minulých dnech. Doposud se přitom mělo za to, že Atta byl v Praze jen jednou.

První zpráva o Attově pobytu v České republice je z června roku 2000. Tehdy přiletěl do Prahy z Německa a v tranzitu pražského letiště v Ruzyni několik hodin čekal na spoj do New Jersey. Atta tehdy neměl vízum a nemohl letiště opustit.

S bývalým konzulem Ahmedem Ibrahimem se Atta sešel při druhé návštěvě v Praze o pár měsíců později. "Toto setkání ale nemáme nijak zadokumentované, nevyfotili jsme je, ani nenahráli obsah rozhovoru. Stojí to tedy na svědectví třetí osoby, která nám informace o schůzce poskytla," dodal citovaný zpravodajec.

V tuto chvíli tedy úřady nevědí, o čem přesně se Atta s Ibrahimem bavili. Ze schůzky proto nelze podle tajných služeb automaticky vyvozovat, že režim Saddáma Husajna je spojen se zářijovými teroristickými útoky na USA.

Pátrání tajných služeb prozatím ani neprokázalo, že by Atta v Praze byl těsně před sebevražedným atentátem. Atta studoval v Německu. Praha pro něho mohla být strategickým místem právě kvůli schůzkám s iráckými špiony. V Německu totiž Irák nemá zastupitelský úřad, v Praze ano.

Jisté je naopak to, že Ahmed Ibrahim pracoval pro iráckou rozvědku. Americká zpravodajská služba CIA dokonce letos upozornila české úřady, že Ahmed Ibrahim je jeden z nejvýkonnějších mužů irácké špionáže pro střední a východní Evropu.
Letos v dubnu ministerstvo zahraničí Ahmeda Ibrahima ze země vyhostilo.

"Odchýlil se od svých diplomatických povinností," znělo oficiální zdůvodnění.
Hlavní důvod však nebyl ani tak v jeho příslušnosti k irácké tajné službě, jako v tom, že tu provozoval podezřelé obchody spojené s nelegální migrací.

Ibrahim přišel do Prahy v roce 1999 s hlavním cílem: oživit skomírající agenturní síť irácké zpravodajské služby. Jeho předchůdce Džábir Salím se totiž Iráčanům moc "nepovedl". Byl takzvaný dvojitý agent: pracoval pro irácké tajné služby i pro Brity. V roce 1998 přeběhl definitivně a s celou rodinou i balíkem strategických informací se uchýlil pravděpodobně do Londýna.

Čech byl u teroristů, ale zřejmě je neškolil
Český občan, který měl v minulosti kontakty na podezřelé afghánské kruhy, nebyl podle informací tajných služeb žádným dokonale vycvičeným specialistou a pro Usámu bin Ládina přímo nepracoval. Podle dostupných informací se nepodílel na školení teroristů, nekonvertoval k islámu a je spíš podivín.

List Washington Times ve středu napsal, že se tento Čech údajně pohyboval ve výcvikovém táboře poblíž města Mez-í-Ajnak v afghánské provincii Lógar. Podle dřívějších informací ministra vnitra Stanislava Grosse však v posledních týdnech v prostředí afghánských výcvikových táborů nebyl a v současné době není na území republiky.

Česká strana však zatím neví, zda dotyčný Čech patří do skupiny lidí, kteří měli podle tajné zprávy ruské vlády pro Radu bezpečnosti OSN působit pod vedením bin Ládina .

"Požádal jsem ruského velvyslance o upřesňující informaci, zda jde o téhož člověka. Odpověď jsme zatím nedostali," uvedl náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček. České tajné služby prošetřují další skupinu lidí, kteří jsou podezřelí z kontaktů na bin Ládina a organizaci Al-Kajda.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video