Soud bude znovu projednávat, zda videoart umělců ze skupiny Ztohoven bylo šíření poplašné zprávy.

Soud bude znovu projednávat, zda videoart umělců ze skupiny Ztohoven bylo šíření poplašné zprávy. | foto: iDNES.cz

Atomový hřib Ztohoven se vrací k soudu, osvobozující rozsudek neplatí

  • 51
Členové umělecké skupiny Ztohoven se budou znovu zpovídat soudu z odvysílání záběrů atomového výbuchu v České televizi. Případ vrátil k projednání soud vyšší instance. Údajně shledal nedostatky v dokazování. Obžaloba vinila sedm členů skupiny z šíření poplašné zprávy.

Trutnovský soud je v březnu obžaloby zprostil. Soudkyně rozhodla, že atomový hřib v krkonošské krajině v pořadu Panorama nemohl nikoho vyděsit, spíše mohl vyvolat podivení a úsměv. - čtěte více o soudu

Státní žalobce Dušan Ondráček ale uspěl s odvoláním u Krajského soudu v Hradci Králové.

"Na neveřejném zasedání se rozhodlo o zrušení rozsudku. Bližší informace bych nerad uvolnil do médií, protože je ještě nemají v rukou samotní aktéři případu," řekl iDNES.cz mluvčí soudu Michal Strnad.

Podle informací České televize odvolací komisi vadily neúplnosti v dokazování. Aby soud zjistil, kdo přesně loni v červnu do vysílání České televize vstoupil, chystá se vyslechnout další svědky.

"Zatím se k nám nic nedostalo," řekl iDNES.cz Michal Dvořák, jeden z členů Ztohoven, jimž za záběry hrozilo několik let vězení.

Žalobce odvolání opíral o fakt, že starší lidé většinou nemají internet, aby si mohli ověřit, že nesledovali teroristický útok. Navíc jsou podle něj médii zahlcováni zprávami o pokusech nejrůznějších teroristů opatřit si jadernou zbraň.

"Soud nemístně přecenil význam uvedení internetové adresy www.ztohoven.com v pirátsky odvysílaném záznamu a bez opory v provedeném dokazování naopak podcenil reálný dopad na obyvatele oblasti Krkonoš, kteří tento fiktivní záznam sledovali," píše v dokumentu, jehož znění má iDNES.cz k dispozici.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video