Ctirad Mašín

Ctirad Mašín | foto: Kavárna

Atentát na Gottwalda? Pouhé úvahy, říká Mašín

  • 118
Na plánování atentátu na Klementa Gottwalda nebyl čas, říká Ctirad Mašín v telefonickém rozhovoru pro MF DNES z amerického Ohia. O tom, že se v Praze našly nové dokumenty k minulosti jeho skupiny, nevěděl.

Plánovali jste atentát na Gottwalda?
Plánů bylo víc, ale nakonec z toho nic nebylo.

Proč?
Nebyl čas. Milan Paumer byl odveden na vojnu, bratr měl být také odveden a asi by skončil v pracovním praporu. Já přišel z vězení a měl jsem jít také na vojnu. Skupina by několik dalších let nemohla fungovat. Proto jsme se rozhodli odejít.

Bavili jste se o konkrétních plánech na zlikvidování Gottwalda?
Plány proti Gottwaldovi a ministru Čepičkovi zvažoval bratr s Václavem Švédou a strýcem Novákem. Ten měl zkušenosti z války.

. Žáček: Mašíni chtěli zabít Gottwalda

Vy jste se bavili i o Čepičkovi?
Zdálo se, že šlo unést Čepičku na Západ a že by to mohlo mít i silný dopad. Ale měli jsme jiný hlavní plán.

Jaký?
Chtěli jsme vyhodit do vzduchu vlak s uranem, který jel do Ruska. To by byla dobrá věc - jistější než Gottwald. Už jsme měli i třaskaviny a vybrané místo. Ale ani na to nebyl čas. Blížila se zima a závějemi přes hranice na Západ neprojdete.

Měl útok na Gottwalda konkrétní podobu?
To byly jen úvahy. Možná se to ale plánovalo v době, kdy jsem seděl ve vězení. Vím, že když jsem se vrátil, tak mi řekli, že se o tom mluvilo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video