Propadlíci by nezvládnuté učivo měli podle OECD dohánět v létě. Ilustrační snímek

Propadlíci by nezvládnuté učivo měli podle OECD dohánět v létě. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

OECD radí Česku: Snižte počet propadlíků, šikanují a jsou drazí

  • 699
Místo toho, aby neúspěšní žáci museli opakovat třídu, mají mít zkažené prázdniny. Jako alternativu propadnutí doporučuje Česku a dalším evropským zemím organizace OECD letní školy. Vzdělávací instituce už mají plány, jak počet propadlíků snížit. Chybí jim však finance.

Výzkum organizace OECD ukázal, že žáci, kteří opakují ročník, se ve škole moc nezlepšují. Častěji však šikanují ostatní, jsou ve stresu a školu nedokončí. Pro stát je to přitom drahé, propadlíci studují déle a nastupují později do práce.

Místo opakování ročníku organizace navrhuje prázdninové školy, sobotní či odpolední doučování. V Česku má doporučení odezvu. Školy od září začnou u problémových dětí více využívat individuální výukové plány.

Co říkají na doporučení OECD čeští odborníciČtěte ve čtvrtek 2. srpna

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Úplný zákaz opakování ročníků, jak požaduje OECD, však základní školy odmítají. "Pro některé děti je hrozba propadnutí jedinou motivací k tomu, aby se učily," říká šéfka Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová. Tvrdí, že učitelé sami rádi zabrání propadání dětí.

"Vědí, jak na to, ale potřebují k tomu peníze; na doučování a další postupy. Ale peníze nejsou a situace se zhoršuje, proto bude těžké uplatnit v praxi i nové opatření ministerstva. Mám obavy, že skončí jen na papíře," posteskla si Stýblová.

Změny se chystají i v budoucnu. Nízkou kvalitu vzdělání či propadání řeší speciální skupina expertů, kde je kromě lidí z ministerstva i Michaela Šojdrová. "V případě skupiny dětí, které nemají v rodině oporu, bude nutné přitlačit. Doučování a několikatýdenní dorovnávací kurzy jsou dobré a budou součástí různých projektů pro školy. Budeme se muset bavit i o povinnostech pro rodiče," popsala.

Cíl těchto povinností je jasný. Dostat na doučování děti, které to nejvíc potřebují. To se však bez finanční podpory státu neobejde.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video