Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pózuje 29. května v Houstonu s figurkou krtečka. Vedle něj v bílých šatech stojí Indira Feustelová.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pózuje 29. května v Houstonu s figurkou krtečka. Vedle něj v bílých šatech stojí Indira Feustelová. | foto: ČTK

Astronaut krteček se v létě vrátí, Schwarzenberg by ho chtěl do znaku

  • 59
Plyšový krteček, který právě v raketoplánu Endeavour krouží kolem Země, se v létě podívá zpět do Prahy. Sdělila to v Houstonu manželka amerického astronauta Feustela, který ho s sebou vzal do vesmíru. Texaské konference se účastnil i ministr Schwarzenberg a v žertu prosazoval krtečka do našeho státního znaku.

Podle Feustelové by se krteček mohl do Česka podívat v srpnu. Zatím ale není jasné, jaké budou další osudy figurky. "Ještě to budeme muset vymyslet," uvedla Feustelová.

Právě manželka astronauta stála za nápadem vyslat krtečka do vesmíru. Její matka totiž byla Češka a pohádky o postavičce výtvarníka Zdeňka Milera jí přiblížila.

Cesta krtečka do vesmíru v Česku vzbudila velkou pozornost. "Možná tak teď bude potřebovat ochranku," podotkla s úsměvem Feustelová.

Schwarzenberg: Krtek dělá tunely, mohl by být v českém znaku

Žena amerického kosmonauta se v neděli se dvěma syny v Českém centru a muzeu v texaském Houstonu zúčastnila recepce na počest návštěvy šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga, který je nyní na týdenní pracovní cestě po USA.

Ministr na recepci s krtečkem zapózoval a žertem podotkl, že postavička by mohla být v českém národním znaku. "Od přírody totiž dělá tunely," řekl Schwarzenberg.

Krteček kosmonaut by měl ve středu přistát na Zemi

Raketoplán Endeavour se odpojil od vesmírné stanice ISS

Český ministr by měl během pondělí navštívit houstonské vesmírné centrum, kde se spojí právě s kosmonauty z Endeavouru. Americký raketoplán Endeavour se před šestou hodinou ranní SELČ odpojil od Mezinárodní vesmírné stanice ISS a zamířil zpátky k Zemi. Přistát by měl ve středu na Floridě.

Jde o vůbec předposlední cestu amerického raketoplánu do vesmíru. Poslední by se měla uskutečnit na konci června. Americký vesmírný program se pak ocitne v jistém polospánku, protože nástupce raketoplánů zatím Američané nemají. "Neznamená to ale, že lidé zastaví zkoumání vesmíru," míní Feustelová.

Astronautem se koneckonců chce stát i její starší syn Ari, kterému je 17 let. Jak ale sám říká, v Houstonu to není zas tak výjimečné. "Hodně lidí tu pracuje pro NASA," uvedl. Že jeho tatínek létá do vesmíru, jeho vrstevníkům nepřijde zas tak výjimečné. Jenom v jeho třídě prý jsou další takové děti.

Pokud se Arimu jeho sen splní, mohly by se třeba někdy do vesmíru podívat i jiné české postavičky. Feustelová podotkla, že má ráda třeba ještě Ferdu Mravence či kocoura Mikeše.

"Česká republika je mému srdci drahá a blízká," uvedla manželka amerického kosmonauta. Na území dnešního Česka se poznali i její rodiče. Tatínek, který je Ind, působil v jedné brněnské laboratoři, maminka na poště. Poznali se, když tam šel budoucí otec Feustelové poslat dopis. "Byla to láska na první pohled," podotkla Feustelová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue