Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Stát nemá povinnost zajistit asistentku k domácímu porodu, rozhodl soud

Žádná právní norma podle Nejvyššího soudu neukládá státu povinnost zajistit těhotným ženám péči porodní asistentky u domácího porodu. Soud proto zamítl dvě dovolání žen, které žádaly od státu odškodnění nemajetkové újmy. Obě rozhodnutí jsou z června, teprve nyní soud v databázi publikoval odůvodnění.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

takže lidé, co nejsou porodníci, na to nemohou mít vlastní názor? RvRv

1 1
možnosti

Jedna moje známá má tři děti, a všechny tři porody byly tak těžké, že kdyby to nebylo v porodnici, ale doma, tak by ve všech třech případech zemřela ona i dítě. Přitom nic tak těžkému průběhu předem nenasvědčovalo. Žádná rodička si nemůže být jistá, že nemůže dojít k tak vážné komplikaci, že i 15 minut zdržení příjezdu lékaře nebo napojení na přístroje v porodnici může způsobit smrt jí i dítěte.

6 0
možnosti

Chceš rodit doma, fajn, ale bez asistence. Něco se dítěti stane, tak zavřít až zčernáš. Ono tě to ve vězení přejde...

5 4
možnosti

A kolik vy už jste porodil dětí, že si dovolujete něco tak kategoricky odsuzovat?... Nejlepší je jak muži mají vždy nejvíc keců do věcí, zýkajících se žen a které sami neprožili...

2 7
možnosti

Ženy, které rodí doma, musí být zdravé. Tyto ženy na zdravotním pojištění odvedou ročně desítky tisíc Kč. Ale pak si nemohou za tyto své peníze zvolit péči u porodu, která jim vyhovuje? Vždyť přivolání asistentky k porodu je běžné v Německu, Rakousku, Holandsku. Bylo to běžné dříve i u nás. Ale dnes budeme ženám zakazovat mít u porodu doma péči? Tak to opravdu povede k tomu, že bude ochráněno zdraví žen i novorozenců (ironie)! Ten fanatismus lidí, co by zakazovali péči u porodu doma, je podobný jako Poláci, co zakazují potraty.

5 16
možnosti

Každý, kdo odvádí pojistné, má nárok na standardní péči. Což je v tomto případě v porodnici.

16 0
možnosti
Foto

Domáci pôrod "absolvovala" i sestra mojej spolubývajúcej, takže som mala z prvej ruky (ak nechcem byť vulgárna) názory najmä PROTI. I samotná rodička nakoniec uznala, že ďalší pôrod bude absolvovať regulérne v špitáli. Chápem ju, ani ja by som si sama nechcela odoperovať zápal slepého čreva.

6 0
možnosti

Ještě k tomu, že prý mi nic není do toho, zda některá žena, která se mnou nemá nic společného, rodí doma, či v nemocnici.

K tomu říkám, že mi do toho přeci jenom něco je. Jestliže totiž dojde ke komplikacím, které se v nemocnici vyřeší, ale které doma skončí hůře, budou s léčením takové ženy nebo takového novorozence spojeny výdaje, které budou hrazeny z peněz, které já zaplatím na zdravotním nebo sociálním pojištění nebo které zaplatím jinou formou na nějakých jiných daních.

Když se to stane v nemocnici a já to na těch daních tak jako tak platit musím, neřeknu ani slovo. Byly vyčerpány všechny běžné prostředky k tomu, aby se to nestalo, a když už se to bohužel stalo, tak se na takovou svou finanční spoluúčast dívám jako na zásah vyšší moci, proti kterému jsme bezmocní. A v takovém případě je mou povinností být k příslušné ženě nebo k příslušnému novorozeněti solidární a nehnout ani brvou. Ale v případě, že se to stane při domácím porodu a že by v nemocnici tomu šlo zabránit, jsem k té finanční spoluúčasti sice také ochoten, protože hloupost to byla, ale prostě se to stalo a nejsem takový Herodes, abych nechal rodičku nebo novorozeně bez pomoci, ale už je mi to proti srsti.

Proto tvrdím, že není pravda, že by mi do toho nic nebylo. Já vím, že peníze nejsou na případném neštěstí to nejdůležitější, ale přesto i ony vstupují do hry jdou i z mých poplatků a z mých daní.

13 1
možnosti

Chápu Vaši úvahu, ale v zahraničí se potvrzuje, že porod doma je u zdravé ženy spojen s méně komplikacemi a i když tam ty komplikace zahrnete, tak pořád je to levnější než porody v nemocnici. Proto třeba v Británii přímo stát podporuje porody doma. Takže to chce skutečné data a ne pouze hypotézy.

3 6
možnosti
Foto

Chápu nechuť některých žen rodit v nemocnici, ale porod doma na koberci je druhý extrém. Viděla jsem dokument o švédských porodních domech - hezký penzion v březovém hájku, apartmány s teráskou, obyvakem, s vířivou vanou, kolem které bylo dost místa pro manžela i dvě asistentky, a někde pár kroků za rohem porodní sál, kdyby něco. Líbilo by se mi to jako forma nadstandardu s rozumným doplatkem. Některé ženské vyprdnou mimčo jak nic, ať už v porodnici nebo někde na poli při překotném porodu. Ale máme sakra 21.století, tak proč nevymyslet nějakou komfortní podobu?

12 0
možnosti

Správné rozhodnutí!

Když mi operovali slepé střevo, též jsem musel vzít na vědomí, že musím já do nemocnice a že nepůjde personál ke mně domů.

Z hlediska právního jsou porod na straně jedné a operace slepého střeva na straně druhé lékařské úkony, u nichž se předpokládá hospitalizace. Tak nevím, proč by rodící žena měla mít výhody oproti chlápkovi, kterému je operován ten slepák.

8 0
možnosti
Foto

Operace slepaku je lékařský ukon, jelikož jej sám na sobě nevyřešíte. Porod se děje, ať je lékař přítomen nebo ne, takže to lékařský ukon není. Proč by ženy nemohly rodit bez všeho humbuku v porodních domech, kde bude k ruce porodní personál a lékař někde za rohem jako pojistka? Není z toho potřeba dělat drama, porod není operace slepáku :-)

3 1
možnosti

Správné rozhodnutí...

Kecy o porodnicích jsou úplně mimo... Rodili jsme na Bulovce a naprosto výborné zázemí a naprostá spokojenost s personálem. Soukromí dostatek, sál vypadal taky hezky, koupelna k dispozici. Doktor/sestra přišli jednou za půl hodiny na kontrolu a vše naprosto ok. Rozhodně bychom neměnili:-).

Porodnice udělali obrovský krok dopředu a přitom biomatky z toho dělají jako by rodili v polní nemocnici 50 .let...

30 0
možnosti

taky nevim,kam holky chodi na ty hruzostrasny pribehy-ano vyjimky potvrzuji pravidlo, ale rozhodne jsou to skutecne vyjimky

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...