Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Armádní skandál připravil Severu o funkci v TOP 09 a tu rozhádal s ODS

  11:08aktualizováno  21:07
Pavel Severa, který měl podle odvolaného náměstka ministra obrany Jaroslava Kopřivy pomoci dotáhnout zmanipulovanou zakázku v armádě, požádal TOP 09, aby ho zatím nejmenovala do pozice generálního sekretáře strany. Odhalení korupčních praktik v armádě opět rozhádalo ministra financí Miroslava Kalouska a premiéra Petra Nečase. Oba na obraně působili.

Politici TOP 09 se postavili za exposlance Pavla Severu. Nevidí důvod, proč by se neměl stát generálním sekretářem TOP 09, armádní skandál se ho podle špiček strany netýká. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

"Neumím si představit, že by jeho jmenování do funkce generálního sekretáře TOP 09 mohlo být ovlivněno tím, že nějaký Kopřiva o něm něco vykládá," říkal ještě ve čtvrtek dopoledne o Severovi druhý muž TOP 09, ministr financí Miroslav Kalousek. Zdůraznil, že Severu navrhlo předsednictvo TOP 09 do funkce generálního sekretáře jednomyslně.

Severa ale o pár hodin později rozeslal prohlášení, že se má jeho jmenování odložit, než se korupční kauza vysvětlí. "Založení TOP 09 a jejímu programu jsem věnoval příliš mnoho energie, než abych dovolil, abych teď byl důvodem pro útoky na TOP 09," uvedl Severa.

MF DNES upozornila na podivné praktiky na ministerstvu obrany, které zdokumentovala i na skrytou kameru. Kopřiva na nich popisuje, jak by bylo možné zmanipulovat bez výběrového řízení stamilionovou armádní zakázku na nákup minometů ve prospěch finské společnosti Patria.

Pavel Severa (vlevo) a Jaroslav Kopřiva na archivním snímkuKopřiva navíc na nahrávkách mluví o tom, že kdyby skončil ve funkci náměstka ministra obrany, zakázku by za něj dotáhl právě Severa, který by zamířil na pozici náměstka za TOP 09. To se ale nestalo. Nový ministr obrany Alexandr Vondra Severu, jehož mu TOP 09 doporučila, odmítl. Příští týden tak měl Severu výkonný výbor topky jmenovat do vlivné funkce generálního sekretáře. Účastnil by se jednání vedení strany a řídil by její vnitřní chod.

"Nikdo z nás se není schopen bránit proti tomu, aby nedůvěryhodní lobbisté zmiňovali v soukromých rozhovorech naše jména proto, aby si dodali váhy pro svoje schopnosti zařídit cokoliv, kterou však ve skutečnosti nemají," uvedl bývalý lidovec Severa, nyní v barvách TOP 09. Za lobbistu tak fakticky označil svého bývalého kolegu Kopřivu, k němuž měl navíc v KDU-ČSL blízko.

O korupci na obraně jsem nevěděl

Rozhovor s Pavlem Severou o zakázce na minomety

Lidé z vedení TOP 09 se Severy zastávají. "Má mou plnou podporu, nemůže to ovlivnit, že o něm jen něco říká pan Kopřiva," řekl iDNES.cz místopředseda strany a ministr práce a Jaromír Drábek.

Kalousek brání Severu. A pře se s Vondrou i Nečasem

Ještě silněji se Severy zastal ministr financí Miroslav Kalousek, který se zároveň tak trochu otřel o ministra obrany Alexandra Vondru z ODS.

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek při rozhovoru pro iDNES.cz. (8. července 2010)"Jsem informován o řadě lobbistů, například o panu Schmalzovi, kteří chodí po Praze a vyprávějí, že dokážou cokoli domluvit s Alexandrem Vondrou. Mám snad z toho vinit Alexandra Vondru? Samozřejmě nemohu. Tak jako Vondra nemůže za to, co o něm kecá nějaký Schmalz, tak nemůže Severa za to, co o něm vypráví nějaký Kopřiva," řekl iDNES.cz Kalousek a několikrát zopakoval, že pokud dává své vyjádření, trvá na tom, aby byl v této věci doslovně citován.

Vladimír Schmalz je vlivnou figurou v elektrárenské společnosti ČEZ. Je šéfem akvizic společnosti a členem výkonného výboru firmy. Zároveň ale také v Praze na podzim kandiduje za ODS. Lidové noviny upozornily v červnu na to, že Schmalz pomáhal lobbovat za Vondrovo zvolení do nového vedení občanských demokratů.

Kalousek si nenechal líbit ani slova premiéra Nečase. Ten korupční kauzu komentoval slovy, že je to další projev neuspokojivého vztahu v oblasti ekonomiky a veřejných zakázek na ministerstvu obrany, který má své kořeny v devadesátých letech.

"V polovině devadesátých let byli na obraně dva náměstci: Petr Nečas a Miroslav Kalousek. Protože já jsem s Kopřivou nespolupracoval, nemohl myslet nikoho jiného než sebe," reagoval v ČT Kalousek. Ekonomickým náměstkem na ministerstvu obrany byl od roku 1993 do roku 1998, Nečas působil ve funkci prvního náměstka v letech 1995 a 1996.

Vondra: Podpořit by mě měli všichni ministři vlády boje proti korupci

Kalouskovy narážky, jaký má vliv na Vondru, jenž vyhlásil boj korupci v resortu obrany, manažer firmy ČEZ Schmalz odmítl. "Je to úplně absurdní tvrzení a nemám k tomu žádný komentář," reagoval pro iDNES.cz.

Podobně zareagoval i ministr Vondra. "Rozhoduji se vždy sám za sebe. A všichni ministři ve vládě rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci by měli podpořit mé kroky ke zlepšení situace v armádě. Pan Kopřiva navíc není žádný lobbista. Ostatně pokud si dobře vzpomínám, tak to byl Miroslav Kalousek, kdo podporoval právě pana Kopřivu jako lídra bývalé Čtyřkoalice," řekl Vondra.

Kopřiva, jemuž lidovci pozastavili členství ve straně, i Severa dříve patřili do stejného stranického křídla v KDU-ČSL, jehož část se loni odtrhla a odešla do nové strany TOP 09.

Jednotlivci se ale zachovali různě: zatímco Severa přešel k topce, Kopřiva zůstal u lidovců. "O tom, že Kopřiva půjde do TOP 09, se u nás ve straně mluvilo, trochu mě překvapilo, když zůstal," řekla iDNES.cz úřadující šéfka křesťanských demokratů Michaela Šojdrová.

SOBOTKA: TOP 09, HLASTE SE Ke Kopřivovi

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval TOP 09, aby se k odpovědnosti za Kopřivovo působení přihlásila.

"Koaliční strana TOP 09 by se měla přihlásit ke spoluodpovědnosti za skandál na ministerstvu obrany, který v současné době plní titulní stránky denního tisku. Každému musí být jasné, že náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva z KDU-ČSL by ve své funkci klíčového náměstka resortu "nepřežil" troje volby, Topolánkovu i Nečasovu vládu, pokud by neměl podporu současného vedení TOP 09 (...) Vyzývám Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska, aby celou věc veřejnosti řádně vysvětlili a přihlásili se k odpovědnosti za působení náměstka Jaroslava Kopřivy na ministerstvu obrany," uvedl Sobotka.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:46

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  15:41

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  15:19

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...