Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Armáda vyšetřuje náraz do airbusu. Podezírala dron, teď spíše labuť

  • 76
Na vojenském letišti ve Kbelích se ve čtvrtek večer střetl armádní Airbus A-319 se zatím neznámým předmětem. Posádka srážku zaznamenala v přibližně 600 metrech nad zemí. Podle původních podezření se letoun mohl srazit s dronem, pravděpodobně to však byla labuť.

Posádka při příletu na letiště zaznamenala úder do pravé části trupu letadla. Let se ji ale podařilo bezpečně dokončit. „Po přistání bylo zjištěno v oblasti přední části letounu menší poškození potahu trupu letounu,“ uvedl mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jan Šulc. Nikdo na palubě nebyl zraněn.

Zprávu o srážce dostali v pátek ráno také pražští policisté. „Měli jsme podezření, že se letadlo mohlo střetnout s bezpilotním prostředkem,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan. To se však později nepotvrdilo. „Střet vyšetřovali odborníci, s největší pravděpodobností šlo o labuť,“ dodal Hulan.

Odkud letadlo do Kbel přiletělo, mluvčí neuvedli. Vyvrátili však, že by to byl stroj, kterým se vracel prezident Miloš Zeman z návštěvy Ázerbájdžánu. Dle dostupných informací se poškozený letoun vracel z Jerevanu.

Armáda nyní incident vyšetřuje. „Letoun bude po provedení opravy znovu uvolněn do provozu,“ doplnil Šulc.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video