Nadrotmistryně Barbora Muroňová (na snímku v roce 2010 v Afghánistánu) narukovala dobrovolně. Ministerstvo obrany zvažuje povinné odvody i v době míru. Týkaly by se i žen, vše je ale zatím ve fázi zvažování.

Nadrotmistryně Barbora Muroňová (na snímku v roce 2010 v Afghánistánu) narukovala dobrovolně. Ministerstvo obrany zvažuje povinné odvody i v době míru. Týkaly by se i žen, vše je ale zatím ve fázi zvažování. | foto: Armáda České republiky

Armáda zvažuje posílení pomocí odvodů žen a výhod pro záložníky

  • 265
Nemusí to trvat dlouho a lidem může do poštovní schránky přijít pozvánka k odvodu do armády. Bez rozdílu, zda je adresátem muž, či žena. Ministerstvo obrany už nějaký čas zvažuje, že vládě navrhne, aby zavedla povinné odvody do armády i v době míru.

Ve čtvrtek tento plán rozvíjeli odborníci na semináři, kde se diskutovalo o obraně země v době klesajících výdajů na armádu.

Dosud platí, že kabinet může vyhlásit odvody jen při vážném ohrožení země. Nově by mohl nabírat lidi "do zásoby" i v době míru. "Odvody chceme předsunout do doby, kdy Česko nikdo neohrožuje. Pokud by taková situace nastala, odvedení lidé by už rukovali přímo k jednotkám," říká šéf poradců ministra obrany František Šulc.

Blog generála Šedivého:

Kam až může zajít redukování armády

"A týkalo by se to i žen," dodává náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Branná povinnost nebyla podle něj zrušena ani po profesionalizaci armády.

Pokud by byl předvolaný člověk uznán schopným služby a odveden, v jeho životě by zůstalo vše při starém. Vojsko by si ho jen zaneslo do databáze lidí, kteří mohou narukovat, pokud bude stát vážně ohrožen.

Volno v práci na výcvik

Rok od roku tenčící se rozpočet armády nutí ministra obrany Alexandra Vondru (ODS) zvažovat i jiné, netradiční varianty, jak zajistit bezpečnost Česka při napadení.

Nynějších 23 000 profesionálních vojáků by nemuselo stačit, navíc se spekuluje o další redukci na 16 000 mužů a žen v uniformě. Generální štáb proto sází stále více na rezervisty (aktivní zálohy), jejichž výcvik i vybavení doznají citelného zlepšení.

A aby zaměstnavatelé rezervisty pouštěli na manévry, chce je ministerstvo motivovat daňovým zvýhodněním. Stát by mohl rezervistům platit i zdravotní pojištění. O tom, jak zlepšit obranu země, bude-li napadena, diskutovali včera na ministerstvu i experti z resortů financí či práce a sociálních věcí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video