Armáda získává důvěru občanů

Armádě důvěřuje nejvíce lidí od října 1994. Tehdy jí věřilo pouhých osmadvacet procent, nyní je to přesně dvojnásobek. Nejnižší důvěru v armádu mají mladí lidé do devatenácti let. O tom, že je armáda dobře vycvičená, je podle průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM) přesvědčeno 46 procent lidí. Na tuto otázku kladně odpovídali častěji muži než ženy.Důvěřujete armádě? Hlasujte v anketě.

Armádě tak podle výzkumu důvěřuje 56 procent občanů. Rozhodnou důvěru vyslovilo armádě devět procent lidí, stejný počet respondentů jí nedůvěřuje. Deset procent se v červencovém šetření IVVM nedokázalo vyjádřit.

Důvěřujete armádě? Hlasujte ZDE.

Za dobře vycvičenou pokládá armádu 46 a dobře vybavenou šestnáct procent lidí. U vojáků z povolání dotázaní nejlépe hodnotili jejich odbornou kvalifikaci. Za dobrou ji považuje 54 procent občanů, zatímco na morální předpoklady profesionálních vojáků nahlíží kladně 37 procent lidí.

Vycvičenost v ovládání techniky a zbraní posuzuje příznivě 46 procent dotázaných, morálku a kázeň vojáků kladně hodnotí 28 procent respondentů. O tom, že armáda má podporu a důvěru obyvatel, je přesvědčeno 38 procent dotázaných.

Pouze 21 procent lidí míní, že má o armádě dobré informace, 79 procent občanů odpovědělo záporně. Informovanost o armádě se podle IVVM za uplynulých sedm let prakticky nezměnila.

Nejmenší důvěru v armádu mají mladí lidé do 19 let, z nichž jí projevilo nedůvěru 50 procent. Naopak v generaci mezi 45 až 59 lety důvěřuje armádě 61 procent dotázaných. Příznivější vztah k armádě mají také vysokoškolsky vzdělaní lidé, obyvatelé menších obcí, Středočeši a Jihočeši. O dobré vycvičenosti armády jsou častěji přesvědčeni muži než ženy.

Podle politické orientace mají největší důvěru v armádu a také ji nejvíce podporují příznivci KDU-ČSL, následují voliči ODS, ČSSD a Unie svobody. Nejméně armádu podporují voliči KSČM.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video