Účastníci protestu proti pochodu neonacistů v Krupce (25.4.2009)

Účastníci protestu proti pochodu neonacistů v Krupce (25.4.2009) - Michael Kocáb | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Armáda podle Kocába zaměstnává až 90 sympatizantů neonacismu

  • 212
Česká armáda podle ministra pro lidská práva Michaela Kocába zaměstnává až 90 sympatizantů neonacismu. Fanoušci extremistů jsou i v řadách policie. Uvedl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Právě od těchto lidí podle Kocába extremisté získávají informace a na jejich základě se profesionalizují.

Nástroje, jak prověřovat zaměstnance armády, ministerstva vnitra, ale i samospráv, má přinést strategie boje s extremismem, kterou za týden projedná končící kabinet Mirka Topolánka.

Náměstek policejního prezidenta pro kriminální policii a vyšetřování Jiří Houba v pořadu odmítl, že by se neonacisté mohli k policii dostat přes systém prověrek jako nováčci, je však podle něj možné, že začnou k neonacismu tíhnout během služby. "Nemohu vyloučit, že skrytě mohou spolupracovat, ale nemám důkazy," konstatoval.

Právnička sdružení Tolerance a občanská společnost Klára Kalibová zmínila případ 15 zaměstnanců ministerstva obrany, kteří s neonacisty spolupracovali. Profesionalizace extremistů je podle ní prokazatelná, což potvrzuje i policie.

Ta už letos zaznamenala 30 případů rasisticky motivovaných trestných případů, objasněnost dosahuje 60 procent.

Podle Kocába se zatím politici proti rostoucímu extremismu nevyjádřili dost jasně. Podobný názor zastávají také romští aktivisté. Některým zástupcům Romů se Kocábova idea líbí, považují ji však jen za jednu z možných cest k řešení situace. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video