Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Armáda kvůli uprchlíkům nacvičuje stavbu humanitárního tábora v Libavé

  16:36aktualizováno  19:48
Česká armáda nacvičuje stavbu humanitárního tábora ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. Plně funkční bude během tří dnů. Preventivní akce prověří, zda je schopná reagovat na případnou silnější migrační vlnu. Oznámil to ministr obrany Martin Stropnický.

Ilustrační snímek | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Tábor pro 450 lidí staví ženisté z Olomouce. Hotov a plně funkční má být do tří dnů od ranního vydání rozkazu, tedy v pátek. Bude mít kompletní rozvody elektřiny, sociální zařízení, kuchyň nebo lékařskou službu. „Věřím, že to splní účel,“ podotkl Stropnický.

Armádní tábor nebude podle něho doplňovat současnou kapacitu záchytných a dalších zařízení pro cizince, počty míst v nich jsou nyní dostatečné. Jak dlouho bude tábor v prostoru Libavá stát, není jasné.

Aktivní zálohy

Armáda by mohla mít k dispozici 5000 příslušníků aktivních záloh už v letech 2018 nebo 2019. Novinářům to ve středu v Libavé řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Nyní mají aktivní zálohy asi 1250 členů, tabulkově by jich mohlo být až 2500.

S dvojnásobným zvýšením počítá nová legislativa. Změny v zákonech mají Čechy motivovat, aby se k aktivním zálohám přidávali. Budou dostávat více peněz stejně a vyšší kompenzace dostanou také jejich zaměstnavatelé. Armáda slibuje také lepší materiálního vybavení.

Bečvář se také setkal s příslišníky 230. roty aktivních záloh ze Zlínského kraje. Slíbil jim, že v řádu týdnů budou připraveny sklady, aby každý záložák měl k dispozici svou vlastní zbraň. Uložena by měla být u nejbližší jednotky, kde si ji při výcviku nebo nasazení vyzvedne. Do budoucna by každý z nich měl dostat i vlastní přilbu nebo neprůstřelnou vestu.

Ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že v případě eskalace migrační krize je armáda připravena nasadit až pět tisíc vojáků k ochraně českých hranic. Omezený počet vojáků je připravena vyslat také k řešení situace v záchytných táborech v okolí krizových míst.

Zástupci armády ve středu v Libavé řekli, že humanitární základnu jsou vojáci schopni postavit celkem během pěti dnů včetně výběru místa a dovozu materiálu. Samotná stavba trvá 48 hodin a potřeba k ní je 40 vojáků a 20 řidičů. Vyrůst může na travnaté ploše, stejně jako v současné době v Libavé, ale i na zpevněném povrchu.

„Navrhl jsem ministrovi obrany, abychom udělali prověrku tohoto zařízení. Dnes byla zahájena, dokončena bude v pátek,“ řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář, který se přijel na Libavou podívat. „Jde o preventivní akci, chtěli jsme si vyzkoušet, zda jsme v časové normě schopni humanitární základnu postavit,“ dodal.

Ve stanech v minulosti nocovali bezdomovci během zimy

Armáda má k dispozici dva stanové tábory pro 450 lidí, v případě potřeby by tak byla schopna se postarat až o 900 uprchlíků. Ve stanech by mohli zůstat asi měsíc. Po tu dobu by jim vojáci zajišťovali jídlo, pití, místo pro hygienu a pro spánek. Měsíční provoz základny stojí bez platů vojáků pět milionů korun, řekl Bečvář.

Tábor budou tvořit tři části. V první by byli případní migranti přijati, zkontrolováni vojenskou policií a vyšetřeni lékařem. Druhá je pobytová a třetí tvoří technologické zázemí. Základna bude podle armády symbolicky oplocena. V případě ostrého nasazení základny by v ní pracovalo asi 100 lidí, v každé směně 50. Z toho 30 by tvořili strážci, zbytek kuchaři či lékaři.

Ačkoli jsou stany už letité, podle vojáků jsou zcela funkční. V minulosti byla část z nich použita v Praze jako zimní nouzové nocležiště pro bezdomovce nebo jako zázemí pro hasiče při povodních. V ideálním případě tábor zabere plochu asi 300 krát 300 metrů, v případě nouze se ale vejde i na pozemek o rozloze 150 na 200 metrů.

Armádní tábor nebude doplňovat stávající kapacitu

Armádní tábor nebude podle Stropnického doplňovat současnou kapacitu záchytných a dalších zařízení pro cizince, počty míst v nich jsou nyní dostatečné. Jak dlouho bude tábor v prostoru Libavá stát, není jasné.

Podle Bečváře by základna mohla být v případě nutnosti vyslána i do zahraničí. „Určitě schopnosti na vyslání mimo území České republiky má. Ale to jde mimo armádu, to záleží na rozhodnutí vlády,“ řekl.

Ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že v případě eskalace migrační krize je armáda připravena nasadit až 5000 vojáků k ochraně českých hranic. Omezený počet vojáků je připravena vyslat také k řešení situace v záchytných táborech v okolí krizových míst.

Stropnický ve středu zmínil i již dříve avizované společné cvičení policie a armády. Mělo by se podle něho konat do konce září (více čtěte zde).

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...