(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Radek Hampl, Armáda ČR

Armáda v případě náporu uprchlíků pošle na hranice až 2 600 vojáků

  • 350
České hranice může před uprchlíky střežit až 2 600 vojáků. Uvažuje se o tom pro případ krizové situace nebo velkého náporu migrantů. S odvoláním na materiál ministerstva obrany to ve středu uvedla Česká televize. O nasazení vojska by musela rozhodnout vláda, nyní se o tom neuvažuje.

„Vše je v kompetenci generálního štábu. Je připravován materiál, který půjde na vládu. Veškeré informace půjdou ven až po jeho projednání,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí ministerstva obrany Jiří Caletka.

„K uvedené informaci se nebudeme vyjadřovat,“ reagoval mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Česko kvůli zvýšenému záchytu běženců nedávno přijalo první stupeň opatření, s možným nasazením armády k ochraně hranic přitom počítá až stupeň třetí. O jeho vyhlášení se nyní neuvažuje, politici ale zváží, zda nezvýšit opatření na druhý stupeň. To by znamenalo přesun části policistů do oblastí s vyšším záchytem uprchlíků.

Vyslat 1 500 vojáků na hranice? Armáda to umí, ale může to omezit výcvik

„Pan premiér dal jednoznačný pokyn, že pokud se zvýší ten migrační tok, dejme tomu o 100 procent, tedy z 15 záchytů na 30, že nastává doba, kdy musíme k tomuto druhému kroku, tedy posílení ostrahy hranice, přikročit,“ prohlásil ministr vnitra Milan Chovanec na konci června. V takovém případě by se spustil druhý stupeň kontroly a policejní síly by se přesunuly na hlavní migrační trasy. O druhém stupni se uvažovalo pro případ, že by se zhoršila situace v Řecku (více o opatřeních zde).

Na tom, že Česko musí být připraveno k důslednější ochraně svých hranic, pokud nebudou úspěšná celoevropská opatření, se v úterý na setkání v Lánech shodli Zeman s předsedy obou komor parlamentu Milanem Štěchem a Janem Hamáčkem. Štěch přitom hovořil i o možnosti posílit ochranu českých hranic například formou mimořádných cvičení armády (více čtěte zde).

Česká armáda má nyní zhruba 21 000 vojáků, letos má přijmout dalších 2 000 lidí.

Prezident Miloš Zeman na začátku srpna prohlásil, že je česká armáda připravena nasadit 1 500 vojáků k ostraze hranic, pokud by pokračoval příchod uprchlíků do České republiky (více o jeho prohlášení čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video