Čeští armádní chemici nastupují ve Kbelích do letadla směr Irák (27.1.2018)

Čeští armádní chemici nastupují ve Kbelích do letadla směr Irák (27.1.2018) | foto: Twitter: Karla Šlechtová

Dvanáct armádních chemiků odletělo do Iráku, budou zde cvičit své kolegy

  • 17
Česká armáda vyslala do Iráku 12 vojenských chemiků. V zemi, která bojuje proti islámským radikálům, budou cvičit své kolegy. Vojáci budou v zemi působit šest měsíců. Mandát na vyslání vojáků do Iráku schválila vláda a Parlament na podzim 2016.

V Iráku již působí letecký poradní tým, česká armáda do země vyslala i zdravotnickou jednotku nebo vojenské policisty.

Na kbelském letišti se s vojáky rozloučila ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) a zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner.

Dvanáct příslušníků 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce bude od 1. února působit po dobu 6 měsíců na základně Al-Taji severně od Bagdádu. Jejich úkolem je poradní a mentorovací činnost při výcviku specialistů chemického vojska irácké armády v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení. 

„Protichemická ochrana je jednou z našich vojenských specializací, liberečtí vojáci mohou v rolích instruktorů iráckým kolegům předat řadu cenných zkušeností,“ řekla ministryně Šlechtová.

Dodala, že společně s nasazením leteckého poradního týmu, který Iráčanům pomáhá zvládnout české bitevníky L-159, mentory vojenské policie a loňským působením polního chirurgického týmu „jde o další viditelný příspěvek ČR ke stabilizaci situace v Iráku“.

„K podpoře výstavby schopností iráckých ozbrojených sil přispíváme vysíláním vojenských specialistů. Čeští vojáci mají v tomto směru bohaté zkušenosti, připravovali chemiky jiných armád, například Kuvajtu, Afghánistánu, Indie, Jordánska nebo Srbska,“ dodal zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner.

27.ledna 2018 v 08:32, příspěvek archivován: 27.ledna 2018 v 08:43

Sobota, 6.45 hodin, Praha-Kbely. Do Iráku odletěla jednotka 12 našich chemiků školit tamní vojáky. Šťastný let a ať se daří, pánové! https://t.co/LvCpbN87cT

Jednotce velí major Petr Breda. „V první fázi budeme učit chemické instruktory na irácké chemické škole, která se nachází přímo na základně Al-Taji. Naučíme je, jak správně provádět radiační, chemický a biologický průzkum, dále dekontaminaci osob, techniky a materiálu,“ podotkl.

Zaměří se také na postupy při varování a vyhodnocování nebezpečné situace (Warning and Reporting) a na metodiku při odběru vzorků. „Cílem je, aby instruktoři získané zkušenosti a znalosti předávali dál, a to nejen vojákům irácké armády,“ uvedl Breda.

V leteckém poradním týmu působí v současné době 30 českých vojáků, v září do Iráku odjela čtyřčlenná výcviková jednotka Vojenské policie. Ta bude od února posílená o další tři členy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video