Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (16. dubna 2021)

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (16. dubna 2021) | foto: Michal ŠulaMAFRA

Arenberger si vybral nové spolupracovníky. Černý už není náměstkem

  • 13
Mezi náměstky na ministerstvu zdravotnictví přichází přednostka pneumologické kliniky pražské Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková. Klinickou skupinu ke koronaviru nově vede náměstek Martin Havrda, Národní dispečink lůžkové péče přednosta kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice v Motole Tomáš Vymazal. Na twitteru to oznámil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

„Je před námi hodně práce!“ napsal Arenberger. Vašáková podle něj do týmu náměstků přichází v pondělí. Po Arenbergerově nástupu do funkce ministra minulý týden se novými náměstky stali už primář interní kliniky vinohradské nemocnice Havrda a ředitel brněnské nemocnice u svaté Anny Vlastimil Vajdák.

Ve funkci politického náměstka po Arenbergerově jmenování naopak skončil Vladimír Černý, který je předsedou České společnosti anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny. Černého nahradili Havrda a Vymazal také v čele koronavirové klinické skupiny a Národního dispečinku lůžkové péče.

Arenberger už dřív ohlásil odchod obou politických náměstků. Druhou z nich byla Pavla Seilerová, která byla od listopadu vedoucí kabinetu bývalého ministra Jana Blatného (za ANO) a pracovala v obou fakultních nemocnicích v Brně.

Náměstky na ministerstvu zdravotnictví jsou podle jeho webu také hlavní hygienička Pavla Svrčinová a státní tajemník Stanislav Měšťan. Náměstkem pro legislativu a právo je Radek Policar, náměstkyní pro ekonomiku a zdravotní pojištění Helena Rögnerová.

Národní dispečink lůžkové péče pomáhá nemocnicím třeba také přesunem pacientů se zvládáním epidemie. Klinická skupina patří mezi expertní uskupení, která ministerstvu radí s postupem proti koronaviru. 

Na ministerstvu funguje ještě laboratorní a epidemiologická skupina. Minulý měsíc k nim přibyla Mezioborová skupina pro epidemické situace, kterou vede epidemiolog Petr Smejkal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video