ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Za oslavu na střeše arcibiskupství dostal šéf prezidentovy ochranky pokutu

  • 10
Za účast na oslavě na střeše Arcibiskupského paláce padla pokuta. Tu dostali šéf prezidentovy ochranky Martin Baláž a jeho náměstek Radim Kincl v kárném řízení. Přestože se mělo údajně jednat o pracovní schůzku, ani jeden z nich neměl nasazený respirátor.

„Kázeňské řízení už proběhlo a bylo ukončené. Oba pánové byli shledáni vinnými ze spáchání přestupku a byl jim uložen peněžitý trest,“ řekla webu iRozhlas.cz, který o pokutě informoval, mluvčí Policejního prezidia Kateřina Rendlová. Výše pokuty jim byla uložena podle zákona, přesnou částku ale mluvčí nechtěla komentovat. Kromě Baláže a Kincla čelí kárnému řízení také Ackermann.

Den před 78. narozeninami kardinála Dominika Duky se na střeše Arcibiskupského paláce konal večírek. Podle serveru Blesk.cz se ho zúčastnili například Dukův sekretář Vojtěch Mátl, majitel společnosti Pražské Benátky Zdeněk Bergman, velitel Hradní stráže Jaroslav Ackermann a dalších zhruba deset hostů.

Mezi nimi byli i šéf Útvaru pro ochranu prezidenta ČR Martin Baláž se svým náměstkem Radimem Kinclem. Ti se však schůzky zúčastnili se souhlasem nadřízených. Za absenci ochrany dýchacích cest však s nimi bylo zahájeno kázeňské řízení.

Pořádání podobných akcí bylo kvůli pandemii nemoci covid-19 zakázané. Podle fotografií pořízených serverem Blesk navíc účastníci večírku neměli roušky ani respirátory. Akci proto kvůli nedodržování vládních opatření vyšetřuje také pražská policie.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video