Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už žádné ztráty v překladu. Aplikace záchranářům usnadnila komunikaci

  9:51
Ještě před dvěma lety spolu záchranáři, dispečink a nemocnice komunikovali především telefonicky. Jenže to trvalo dlouhé minuty a občas se nějaká informace během cesty ztratila. Aplikace MedText, na jejímž vývoji se podílejí pražští záchranáři, vše zkrátila na pár sekund.

ilustrační snímek | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

„Z místa události jsem avízo volal na dispečink a diktoval všechny údaje. Tam si je musel operátor zapsat na papír. Pak volali do nemocnice, kde to všechno zase nadiktovali kontaktnímu místu. Odsud volali na cílové oddělení, kde si pak například sloužící lékař vyžádal hovor se mnou, aby si něco upřesnil. To si dovede každý představit, jak dlouho tento proces trval,“ popisuje lékař pražské záchranky Jan Vítek, jak ještě do konce roku 2020 záchranka fungovala.

Avízo

Avízo představuje strukturovanou informaci o události a stavu pacienta předávanou z přednemocniční péče přes zdravotnické operační středisko (dispečink) do nemocnice. Zajišťuje směrování pacienta do nejvhodnějšího zdravotnického zařízení a umožňuje individuální přípravu na jeho příjem.

V lednu 2021 ale záchranáři přešli na aplikaci MedText, na jejímž vývoji se právě Vítek také podílí. Ta cestu informací výrazně zjednodušila a hlavně zkrátila z minut na sekundy.

Aplikace umožňuje během pár okamžiků naklikat pohlaví, věk a také podrobné informace o stavu pacienta a u úrazů i mechanismus jejich vzniku. To je důležité zejména u vážně nemocných a zraněných pacientů, aby mohla být nemocnice dobře připravená na jejich příjem.

Navíc může záchranář či lékař přidat fotografii, ať už místa či zranění, připojit se dá i záznam EKG.

Rychlejší směrování pacienta

Vše je velmi intuitivní a hlavně rychlé. Avízo se odešle na zdravotnické operační středisko (dispečink), kde operátor na základě informací v avízu rozhodne o směrování pacienta. Avízo na pár kliknutí přepošle do nemocnice, kde mají ihned k dispozici kompletní a přehledné informace, zároveň je tak vytvořeno přímé komunikační vlákno mezi zdravotníky v nemocnici a na místě události.

U lehčích pacientů, nevyžadujících specializovanou péči, může posádka poslat avízo přímo do nemocnice, úspora času pro dispečink je tak ještě výraznější. V případě odmítnutí se proces také výrazně urychluje, protože poslání avíza do jiné nemocnice je otázka dalších několik kliknutí místo několika dalších telefonátů.

„Jde o to, aby člověk dostal péči v co nejkratším čase a co nejlépe. Na tom, kam pacienta odvézt, se můžeme díky MedTextu domluvit okamžitě a online. Uvidím fotky zranění, fotky z místa nehody a můžu říct: ‚To už není pro nás v Příbrami, to je pro traumatologii.‘ A napíšu: ‚Odmítáme,‘ na což máme ze zákona právo, a pacient se tak dostane ihned tam, kam má,“ přibližuje primář urgentního příjmu Oblastní nemocnice Příbram Vladimír Dvořák.

Jde o to, aby člověk dostal péči v co nejkratším čase a co nejoptimálněji.

Vladimír Dvořák, primář urgentního příjmu Oblastní nemocnice Příbram

„Nemocnicím pomůže například i to, že jim po potvrzení příjmu mohou zaslat identifikační údaje pacienta, takže si mohou předem připravit žádanky na vyšetření, a nic se nezdržuje,“ doplňuje Vítek. S avízem se také automaticky sdílí poloha, vzdálenost a dojezdový čas.

V nemocnicích, jako jsou Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, nebo Všeobecná fakultní nemocnice, které nemají urgentní příjem, ale celou řadu příjmových míst, pak MedText usnadňuje rozhodování, na které konkrétní oddělení sanitku s pacientem poslat.

Aplikace umožňuje také videohovory, které lze využít třeba pro konzultaci v rámci záchranné služby. Například pro použití léků, které nemůže zdravotnický záchranář podat sám bez schválení lékařem.

Využití při velkých neštěstích

MedText

Česká aplikace pro jednoduchou komunikaci ve zdravotnictví. Díky dlouholeté úzké spolupráci se záchrannými službami je průběžně vyvíjena podle potřeb uživatelů.

Od běžných komunikačních platforem se liší důrazem na bezpečnost dat a snadnou týmovou spolupráci.

Její vývoj stál dosud 11 milionů korun. Pro interní komunikaci záchranné služby a nemocnice využívají placenou licenci, pro avizování pacientů je služba zdarma.

Velkým plánovaným vylepšením bude použití aplikace při hromadném postižení osob, tedy při velkých nehodách nebo neštěstích s velkým počtem zraněných.

Významně se zjednoduší práce při odsunu pacientů, tedy fázi nejnáročnější na dokumentaci. „Automaticky se vytvoří sdílená tabulka – sumář s aktuálním, podrobným přehledem, a data o jednotlivých pacientech se zároveň budou odesílat do cílových nemocnic,“ vysvětluje Vítek.

Uvedení aplikace do provozu provázely i další změny u záchranky. Záchranáři například museli „nafasovat“ nové služební smartphony. Do té doby používali klasické tlačítkové telefony.

Z pražských nemocnic se jako první zapojily Fakultní nemocnice v Motole a Ústřední vojenská nemocnice ve Střešovicích. Postupně se pak přidaly i skoro všechny ostatní. A stejně tak se připojovaly další krajské záchranné služby. Nyní aplikaci používá 10 záchranek v Česku a všechny na Slovensku.

Záchranáři nejsou jediní, kdo převedli svou komunikaci do speciální aplikace. V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) vyvinuli platformu zCase, díky které mohou ihned po informaci o pacientovi od záchranářů připravit tým a sál a následně ihned provést potřebný operační zákrok (více o platformě zCase čtěte zde).

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...