VZP do projektu internetových zdravotních knížek vložila 300 milionů korun. Ilustrační foto.

VZP do projektu internetových zdravotních knížek vložila 300 milionů korun. Ilustrační foto. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Antimonopolní úřad prověřuje zdravotní knížky VZP

  • 93
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil správní řízení se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Důvodem je možné porušení zákona v souvislosti s projektem internetových zdravotních knížek.

SPECIÁL: BOUŘE VE VZP

Mluvčí úřadu Kristián Chalupa novinářům sdělil, že antimonopolní úřad dostal podnět od poslanecké vyšetřovací komise, která zkoumá hospodaření pojišťovny.

Úřad chce zjistit, jestli v souvislosti s IZIP nebyl porušen zákon o veřejných zakázkách. Společnost IZIP totiž získala zakázku na projekt bez výběrového řízení. Všeobecná zdravotní pojišťovna do projektu vložila 300 milionů korun.

"Úřad na ochranu hospodářské soutěže po prostudování uzavřených smluv rozhodl, že je nutno prověřit, zda úkony učiněné zadavatelem jsou v souladu se zákonem," sdělil novinářům mluvčí Chalupa.

Podle zákona o zadávání veřejných zakázek může antimonopolní úřad udělit pokutu do maximální výše 5 % z ceny zakázky.

Úřad se tak rozhodl navzdory tvrzení VZP, že smlouvy uzavírané se společností IZIP nespadaly pod režim zákona o veřejných zakázkách.

"Tyto smlouvy byly přitom v souladu s platnými interními předpisy VZP, podle kterých bylo možné poskytovat finanční prostředky z fondu prevence. Z tohoto důvodu zahájil ÚOHS správní řízení," dodal Chalupa.

Cenu i výběr firmy kritizoval už dříve ministr zdravotnictví David Rath. Financování projektu chtěl zastavit, přestože s knížkami počítá zdravotně pojistný plán, který schválila správní rada VZP. - více zde

Do knížek se zapisuje diagnóza, výsledky vyšetření i užívané léky. Přístup k údajům mají jen lékaři, kterým to pacient dovolí. V systému je zaregistrováno přes 820 tisíc knížek, zapojilo se do něj přes 8000 zdravotníků, převážně praktických lékařů.

Komise kritizuje i nákup léků a počítačů
Parlamentní vyšetřovací komise VZP se obrátila na antimonopolní úřad také kvůli nákupu léků a počítačů. VZP podle ní provedla centrální nákup léků, aniž vypsala soutěž.

Za výpočetní techniku pojišťovna během několika let utratila asi 600 milionů korun, pokaždé ji dodala firma Hewlett-Packard. ČTK to řekl šéf poslaneckého týmu Jozef Kubinyi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue