VIDEO: Firma ukázala nejpřesnější antigenní test, výsledek má za 3 minuty

  • 22
Údajně nejpřesnější antigenní test představila švýcarská firma AxonLab. Ten dokáže zachytit i malé množství viru, které není běžným testem rozpoznatelné. Na negativní výsledek si pak pacienti počkají dvacet minut.

„Tyto přístrojové sady na antigeny jsou měřeny objektivně přístroji a jsou vyvinuty za pomoci nejnovějších nanotechnologií,“ vysvětluje Milan Šimko, regionální ředitel AxonLabu pro Česko a Slovensko. Naopak běžné rychlotesty hodnotí lidské oko. Přesnost nových testů potvrdila také univerzitní nemocnice v Lausanne.

Běžné rychlotesty si podle něj neumí poradit s pochybnou reakcí. Může se potom stát, že výsledek, který by byl pozitivní, vyhodnotí běžné testy jako negativní. „Například když při zkoumání nastane výrazná změna barvy, tak to všichni zhodnotí jako pozitivní výsledek. Nebo tam nedojde k výrazné změně barvy a tím pádem je výsledek automaticky negativní,” vysvětluje Šimko.

Nejsou dražší než jiné

Antigenní testy od firmy AxonLab jsou navíc stejně cenově nákladné jako běžně dostupné testy s nižší citlivostí. Tyto testy jsou tak cenově dostupnější například pro samoplátce.

Testy od firmy AxonLab dokážou rozpoznat, zda pacienti onemocnění covid-19 již prodělali a mají tak stále v krvi protilátky. „K dispozici už máme testovací sady na měření hladiny protilátek proti SARS-CoV-2 IgG a IgM v krvi jen z malé kapky,“ potvrzuje Šimko. Podle něj tato informace bude v blízké budoucnosti důležitá, stejně jako pravidelné testování a kvalitní trasování.

Švýcarská firma AxonLab je mezinárodní dodavatel lékařských technologií, laboratorní přístrojové diagnostiky, hematologických, molekulárně-diagnostických a POC analyzátorů a softwarových řešení pro zdravotnictví. AxonLab poskytuje služby nemocnicím, lékařským ordinacím, soukromým laboratořím nebo ve zdravotnickém a potravinářském průmyslu. Česká pobočka se nachází v pražských Kyjích.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video