Za špehování v domácnostech získal anticenu i robotický vysavač

  • 177
Ve čtrnáctém ročníku anticeny Big Brother Awards, která je udělována největším slídilům, letos „bodovala“ Finanční správa, Facebook, bývalý kandidát na pražského primátora z ANO Petr Stuchlík a robotický vysavač, který při své práci sbírá informace o domácnosti majitele.

Ceny pořádá nevládní organizace Iuridicum Remedium a o vítězích rozhoduje porota složená z odborné veřejnosti a novinářů. V kategorii firemní slídil v letošním roce získala antiocenění společnost iRobot se svými vysavači Roomba. Porotci odůvodnili svoje rozhodnutí tím, že vysavač dokáže při uklízení domácnosti nejen mapovat půdorysy budov a objektů, ale dokáže také pořizovat snímky. Získané informace následně odesílá na centrálu k marketingovým účelům. „Sbírání osobních dat by mělo být vykoupeno zlepšením služeb pro uživatele,“ řekl marketingový odborník Adam Ondráček. To ale u firmy iRobot nebylo podle expertů hlavní motivací. Společnost se snažila získat data, která chtěla prodat dalším stranám.

„Společnost iRobot neprodává a nebude prodávat data našich zákazníků,“ uvedla za firmu Zdeňka Zlatušková. Podle společnosti nařčení poroty Big Brother Awards není pravdivé. Připouští sice, že robotické vysavače data sbírají, jejich zneužití ale odmítá. „Vedle toho nesdílíme žádná data se třetími stranami bez vědomí či kontroly ze strany zákazníka,“ doplnila Zlatušková.

Výkonný ředitel firmy iRobot Colin Angle v minulosti v rozhovoru pro agenturu Reuters bránil výrobky ujištěním, že vysavač nebude šířit data bez souhlasu zákazníků.

Úředním slídilem za loňský rok se stala Finanční správa za vyžadování informací o svatebních hostinách od novomanželů. Pochybné praktiky se objevily v Olomouckém kraji, kde úředníci v souvislosti s EET vyzývali novomanžele, aby dodali informace o svatební hostině jako byla útrata, počet hostů, místo hostiny a místo, kde hosté byli ubytováni. Hrozili při tom statisícovými pokutami. „Samotnou oprávněnost výzvy následně zpochybnila řada expertů na daňové právo,“ vysvětlilo Iuridicum Remedium ve svém odůvodnění. „Cenu dostává Finanční správa za svou argumentaci, kterou zvolila. Exces nepřiznala, popsala ho jako zákonný i když necitlivý,“ doplnil Robert Malecký z Hlídacího psa.

Výrok Velkého bratra získal Petr Stuchlík, bývalý kandidát ANO na pražského primátora.ANO přišlo s nápadem, aby do stovek pražských škol byly instalovány bezpečnostní kamery. Stuchlík to okomentoval slovy:„… Nedokážu si představit, proč by náš návrh školy odmítly. Není to nic proti ničemu a je vždy lepší, když tam bude bezpečno…“ Proti nápadu se ale rychle ohradili představitelé některých škol. Vadilo jim, že kamerové systémy by byly zásahem do soukromí žáků i učitelů. 

„Především tady zaznívá nekritická víra, že kamera přinese automaticky větší bezpečnost, což není tak úplně pravda,“ vysvětlila udělení ceny Petru Stuchlíkovi odborná porota.

Cenu pro dlouhodobého slídila získala společnost Facebook za: „Invazivní a dlouhodobě nezodpovědný přístup k osobním datům uživatelů i dalších osob.“ V roce 2018 se na veřejnosti objevily informace, že společnost Cambridge Analytica získala přes facebook data desítek milionů uživatelů sociální sítě, které následně zneužila při předvolebních kampaních. Pro Facebook je to už druhá anticena z Big Brother Awards, první získal v roce 2009.

Naopak pozitivní cenu Edwarda Snowdena získala spotřebitelská organizace BEUC. „Důvodem ocenění je podání podnětu ke kontrole společnosti Google,“ vysvětlili organizátoři. Podnět byl společně podán sedmi členských státech Evropské unie, včetně České republiky. Spotřebitelské organizace kritizovaly praktiky, kterými nadnárodní společnost manipuluje uživatele k tomu, aby umožnili přístup ke svým citlivým údajům.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video