Budova bývalého Federálního shromáždění, později Rádia Svobodná Evropa v Praze...

Budova bývalého Federálního shromáždění, později Rádia Svobodná Evropa v Praze a nyní Národního muzea. | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Nejošklivější stavba Prahy je Federální shromáždění, rozhodli čtenáři

  • 69
Za nejošklivější stavbu Prahy zvolili čtenáři budovu bývalého Federálního shromáždění. V anketě, kterou připravily redakce iDNES.cz a MF DNES ve spolupráci s architekty, mohli vybírat z jedenácti objektů. "Vítězná" stavba získala 4 489 z celkových 17 643 hlasů.

Na druhém místě skončil v těsném závěsu břevnovský hotel Pyramida s 4 355 hlasy. Třetí příčku pak obsadil načančaný růžový dortík, tedy bývalý hotel Don Giovanni u stanice metra Želivského, který dostal 3 058 hlasů.

Naopak nejméně čtenářům vadí obchodní centrum Flora na Žižkově.

Výsledky ankety o nejošklivější stavbu Prahy najdete zde

Desítka architektů vytipovala do ankety stavby z řady významných budov, které vyvolávají kritické reakce, nebo necitlivě zasahují do charakteru místa či panoramatu města.

Budovu prohlásilo ministerstvo kulturní památkou

Objekt bývalého Federálního shromáždění stojí v pásu mezi dvěma směry Severojižní magistrály, který odděluje první městskou část od Vinohrad.

Objekt byl postaven v letech 1966 až 1973 podle projektu architekta Karla Pragera jako přístavba prvorepublikové budovy někdejší plodinové burzy.

Při výstavbě stavitelé použili mostový nosník a ve své době největší závěsovou skleněnou stěnu v republice.

Po zániku Československa a zrušení Federálního shromáždění ji několik let využívalo jako své sídlo Rádio Svobodná Evropa.

V roce 2000 ji pak ministerstvo kultury prohlásilo za kulturní památku. O čtyři roky později byla v anketě časopisu Architekt zařazena mezi deset nejvýznamnějších českých staveb posledních padesáti let.

Federální shromáždění by se mohlo zbourat, řekl primátor

Po teroristických útocích ve Spojených státech 11. září 2001 začala být budova kvůli svému významu hlídaná nejprve armádou a poté policií. Zároveň byl omezen provoz na sousedících komunikacích a objekt byl obestavěn několika liniemi betonových zábran.

Když budovu opustilo Rádio Svobodná Evropa, získalo ji do své správy Národní muzeum. To se rozhodlo, že ji se svojí historickou budovou propojí podzemním tunelem a zčásti zpřístupní veřejnosti.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda v březnu roku 2010 prohlásil, že by bylo možné uvažovat o zbourání budovy Federálního shromáždění tak, aby byla odhalena původní plodinová burza (více čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video