Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ANKETA: Krajská města zdobí vánoční stromy, vyberte ten nejkrásnější

  12:00
Centra hned dvou krajských měst v ČR letos zdobí jehličnany, které rodiče zasadili na počest narození svých synů. Loučili se s nimi těžko, i když po čtyřech dekádách už překážely. Stromy perfektních tvarů se tyčí i na náměstích všech dalších krajských měst. Hlasujte a vyberte ze čtrnácti adeptů ten nejkrásnější.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

V loňské adventní anketě iDNES.cz zvítězila třináctimetrová douglaska tisolistá na plzeňském náměstí Republiky (pořadí si můžete připomenout zde). S malou přestávkou v roce 2015, kdy uspěl olomoucký jehličnan, zvítězila Plzeň v anketě již popáté.

Loni a předloni čtenáři iDNES.cz vybírali nejkrásnější strom, aniž by si pod fotkami mohli přečíst, ve kterém městě stojí. I letos se tohoto systému držíme. Každý čtenář může v anketě přidělit jeden hlas.

Nejkrásnější vánoční strom vybírejte zde

Hlasovat můžete do půlnoci 19. prosince. Výsledky zveřejníme 20. prosince.

Zhruba patnáct metrů vysoká jedle obrovská ze zahrady rodinného domu na Zavadilce láká pozornost místních i turistů na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. Rodina se obávala, že se zlomí, trvalo však dlouho, než se rozhodla, nechat ho pokácet.

„Sázeli jsme ji v době, kdy se nám narodil syn. Je to pro nás srdeční záležitost, takže mi je z toho trochu smutno,“ svěřila se Jana Bušková, na jejíž zahradě strom dosáhl výšky 18 metrů.

Smrk zasazený na počest narození syna je letos vánočním symbolem také v Karlových Varech. Jiří Rezek jej v tamní Počernické ulici zasadil před čtyřiceti lety a i pro něj bylo loučení se stromem až smutné.

„Dočetl jsem se, že magistrát shání vánoční strom, a protože ten před naším domem už byl příliš velký, nabídl jsem ho,“ vysvětlil dárce.

Na pražském Staroměstském náměstí letos vztyčili čtyřiadvacet metrů vysoký smrk ztepilý, který lesníci pokáceli v Roztokách u Křivoklátu na volném prostranství u řeky Berounky. K zemi se poroučet musel, protože začal zasahovat do drátů vysokého napětí. Organizátoři jej vybrali ze dvou desítek adeptů.Čtrnáctimetrový smrk, jehož kořeny začaly v Polabinách už prorůstat pod dům, letos zdobí pardubické Pernštýnské náměstí. Rozsvítili jej 3. prosince a oproti předchozím rokům je ozdobený nově také perníkovými ozdobami.

Středočeský kraj v anketě zastupuje kladenský vánoční strom. Slavnostního rozsvícení se na tamním náměstí starosty Pavla první prosincový den zúčastnila i zpěvačka Lucie Bílá.

Vánočním symbolem brněnských vánočních trhů je osmnáctimetrový smrk ztepilý pokácený v souladu s tradicí ve Školním lesním podniku Masarykův les.

Na počátku tradice stál básník a spisovatel Rudolf Těsnohlídek, který v roce 1919 u Bílovic těsně před Vánocemi našel odložené dítě. Poté inicioval první vztyčení stromu na náměstí a uspořádal pod ním sbírku na opuštěné děti.

Královéhradecké Velké náměstí zdobí zhruba jedenáctimetrový smrk ztepilý pokácený na předzahrádce soukromého dárce v Myslbekově ulici na Slezském Předměstí.

„Rostl tam v relativně stísněných podmínkách mezi rodinným domem a oplocením, už dosahoval výšky domu a poškozoval jej,“ sdělil iDNES.cz Daniel Jeřábek z hradeckých technických služeb.

Na tradičních 14,5 metru výšky zkrácený smrk ztepilý mohou lidé letos obdivovat v centru Liberce. Pochází z městského pozemku v Sametové ulici na sídlišti Broumovská, kde byl jehličnan nevhodně vysazený před panelovým domem.

Náměstí Míru ve Zlíně každoročně zdobí jako jediné ze čtrnácti krajských měst živě rostoucí jehličnan. Jedli normandskou nechalo město na náměstí vysadit v roce 2005.

Na ostravském Masarykově náměstí naopak od loňského roku skládají a zdobí deset metrů vysoký a čtyři a půl metru široký umělý strom. Jehličnan složený z více než sedmadvaceti tisíc větví se na náměstí letos poprvé rozzářil 3. prosince.

Rovných pětapadesát let rostl před rodinným domem v Postřelmově na Šumpersku smrk, který tuto zimu zdobí olomoucké Horní náměstí. Dvanáct metrů vysoký jehličnan městu darovala městu Mária Kloučková, město jej vybralo z celkem jednadvaceti nabídek.

Třináct metrů vysoký smrk ztepilý instalovali na náměstí Republiky v Plzni. Vyrostl v místní části Skvrňany a v budoucnu by stejně musel být poražen, protože stínil domům v sídlišti. V minulosti město často získávalo vánoční stromy od lidí i firem, letos i loni jej technici vytipovali na městských pozemcích.Na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem se kolemjdoucí těší ze stříbrného smrku, který městu věnovali ústečtí Barbora a Tomáš Jizerovi z Hynaisovy ulice. Strom byl zkrácen na bezpečnou délku, aby dosahoval pouze osm metrů nad zem.

Na Masarykově náměstí v Jihlavě letos navozuje atmosféru desetimetrový smrk dovezený z ulice Na Kopci na jihlavském sídlišti Březinky. I on byl adeptem na pokácení již dlouho, protože prorůstal inženýrskými sítěmi.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Před soudem v New Yorku, kde se koná proces s Trumpem, se zapálil muž

19. dubna 2024  20:17

Přímý přenos Neznámý člověk se zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s Donaldem Trumpem....

V Česku se rozmáhá fentanyl. Drogu horší než heroin lze sehnat přes inzerát

19. dubna 2024

Premium Do Česka se valí droga padesátkrát silnější než heroin. Syntetické narkotikum fentanyl, přezdívané...

Jestli měl někdy Putin zájem ovlivnit volby, tak teď, řekla Gregorová

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  19:58

Téma dezinformace bylo jedním z klíčových při debatě kandidátů před volbami do Evropského...

Končí šéf rozvědky Jan Beroun, Černochová ho odvolá před koncem smlouvy

19. dubna 2024  19:36

Generál Jan Beroun ještě před týdnem jednal s šéfem CIA Wiliamem Josephem Burnsem přímo v sídle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...