Česká vlajka je v zahraničí vidět hlavně na sportovních akcích. Poznají ji ale i cizinci? A jak České republice říkají?

Česká vlajka je v zahraničí vidět hlavně na sportovních akcích. Poznají ji ale i cizinci? A jak České republice říkají? | foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda

Název Czechia je praktický, míní někteří. Nenávidím ho, oponují jiní

  • 1370
Prezident Miloš Zeman navrhuje, aby Česká republika používala v angličtině jednoslovný název Czechia. "Sám používám výraz Czechia, protože zní krásněji a je kratší než chladný název Česká republika," prohlásil Zeman v pondělí při návštěvě Izraele. Server iDNES.cz oslovil několik osobností, co si o nápadu myslí.
Karel Oliva

Karel Oliva - ředitel Ústavu pro jazyk český AV ČR
Neoficiální název pro Českou republiku by byl vhodný a praktický. Pokud se zavede, tak by to mohla být právě Czechia, což je název, který se používal už dávno. Poprvé je zmíněn v Historii české Pavla ze Zhoře z roku 1633. I v latině se Czechia používala, proto můžeme tento název najít na některých sochách. Navíc odpovídá názvu Česko, což je dnes i Morava a Slezsko. Ale používal bych to jen v případě neoficiálního názvu státu, ten oficiální bychom měnit neměli.

Ladislav Špaček

Ladislav Špaček, bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla
Návrh Miloše Zemana vítám. Je to logický krok, na který čekáme již 20 let. Zejména starší generace je konzervativní a byla zvyklá na Československo a Česko jim nyní připadá jako torzo. Ale proč používat Česká republika, když používáme Francie, Itálie nebo Německo? Název Czechia již nacházíme v Jungmannově slovníku a určitě by Česká republika měla mít jednoslovný název.

Diplomat Michael Žantovský

Michael Žantovský - český velvyslanec v Británii
Dal bych přednost výrazu The Czechlands. Odpovídal by víc historicky a určitě by se líbil i víc Moravanům. Je to podobné jako mají třeba Nizozemci The Netherlands.

Podnikatel roku 2005 - Radim Jančura, Student Agency

Radim Jančura - majitel Student Agency
Je potřeba, aby se na to podívali jazykovědci, zda-li to nebude směšné nebo zaměnitelné. Česko se ujalo, protože to jde lidem takzvaně do "zobáku", takže v případě, že Czechia bude příjemně znít pro cizince a nebude trapná a zaměnitelná s Čečnou nebo třeba kuřetem, nemám s tím problém. Osobně se mi sice ten název nelíbí, ale to je otázka zvyku.

Architektka Eva Jiřičná

Eva Jiřičná - architektka žijící ve Velké Británii
Název Czechia nenávidím a stejně to vnímají i moji zahraniční kolegové.

Zdeněk Svěrák - dramatik, scenárista a herec

Zdeněk Svěrák

S návrhy pana prezidenta málokdy souhlasím, ale tento se mi zdá dobrý. Je to stručnější a je to obdoba názvů jiných zemí v angličtině, jako je třeba Slovakia. Czechia se mi určitě nepříčí.

Michal Horáček - textař a skladatel

Textař Michal Horáček při rozhovoru pro OnaDnes.cz.

Mít jednoslovný název je správné. Czechia se mi však nelíbí, bude se plést s Čečnou atd. Historická tradice "zemí koruny české" se lépe odráží v Czechlands. I proto, že je to důstojnější pro historickou zemi Moravu. Krom toho máme obdobu v Netherlands. Každopádně to měl Miloš Zeman konzultovat, a ne jen tak vypálit svou diletantskou představu.

Líbí se vám zkrácení anglického názvu naší země na Czechia?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 11. října 2013. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 16845
Ano
Ano 6160

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video