Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kiska v Praze vyznamenal šéfa Národního muzea, také dostal klíč od města

  9:36aktualizováno  16:53
Slovenský prezident Andrej Kiska je v pondělí v Praze, kde udělil státní vyznamenání řediteli Národního muzea Michalu Lukešovi. Kiska dále převezme Zlatou medaili Karlovy univerzity a vystoupí na besedě se studenty. Nejprve zamířil na radnici, kde ocenil hlavní město za integraci Slováků.

Řád bílého dvojkříže, který Kiska udělil Lukešovi, je nejvyšší slovenské vyznamenání udělované cizincům. Určen je mimo jiné těm, kdo se mimořádně zasloužili o rozvoj vztahů mezi Slovenskem a vlastí vyznamenaného nebo významně přispěli k šíření dobrého jména Slovenska ve světě.

„Jsou věci, které my Slováci Praze závidíme, patří mezi ně i toto nádherné Národní muzeum,“ řekl Kiska. Lukeš podle něj zvládl „nesmírně náročnou“ rekonstrukci historické budovy muzea a odvedl na ní kus práce.

Lukeš uvedl, že si vyznamenání velice váží i proto, že vystudoval slovakistiku, a má tak k sousední zemi velmi blízko. „Slovensko je můj druhý domov, a to nehovořím z nějaké nostalgie po Československu. O to víc je dnešní vyznamenání pro mě nejen velkou ctí, ale i osobním zážitkem,“ řekl. Ocenění ale podle něj patří nejen jemu, ale také všem pracovníkům Národního muzea.

Kiska při návštěvě Národního muzea také krátce jednal s ministrem kultury Antonínem Staňkem o situaci v obou zemích. Shodli se, že se Česko a Slovensko potýkají s nedostatkem finančních prostředků na udržování kulturních památek. „Potřebujeme najít finanční prostředky, abychom zachovali toto kulturní dědictví i našim dětem,“ řekl Kiska.

Staněk pokládá vyznamenání pro Lukeše za ocenění jeho schopností. Také připomněl, že Národní muzeum loni v souvislosti se stým výročím vzniku Československa připravilo společnou česko-slovenskou výstavu, která v Praze potrvá do června. Letos na ni podle ministra naváže obdobná expozice, která se bude věnovat Milanu Rastislavu Štefánikovi.

Svůj program slovenský prezident zahájil na pražské radnici, sešel se s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti). Zavzpomínal při tom, jak v mládí do Prahy jezdíval za přáteli, kulturou i pivem.

„S Prahou je spojený život nás, Slováků. Praha byla pro mě osobně větší část života mým hlavním městem,“ řekl Kiska. „Praha je třetím největším slovenským městem, protože podle neoficiálních statistik tu žije více než 100 tisíc Slováků a slyšet slovenštinu v obchodech je zcela běžné,“ dodal. Podle primátora Hřiba žije v Praze největší slovenská komunita na světě.

S pražskými radními Kiska asi 20 minut jednal. „Zjistili jsme, že skutečně stále naše národy mají mnoho společného. Dotkli jsme se tématu týkajícího se například bydlení, které trápí všechny metropole, nebo dopravy. To jsou všechno věci, které jsou spojené s dnešní dobou,“ řekl Hřib.

Kiska obdržel symbolický klíč od Prahy

Podle Kisky se i Bratislava potýká s problémy v bydlení podobnými těm pražským. I tam někteří investoři podle prezidenta skupují byty, které pak pronajímají přes platformu Airbnb, a mladí lidé tak mají problém sehnat podnájem. Radní s Kiskou mluvili i o tom, jak se v Praze žije menšinám.

„Já věřím, že spolupráce, která byla navázána mezi Prahou a Bratislavou, bude dále pokračovat,“ uvedl primátor. Praha pomáhala slovenskému hlavnímu městu například se zakládáním metropolitního institutu, obdoby pražského Institutu plánování a rozvoje.

Po jednání se Kiska nejdříve podepsal do starobylé knihy hlavního města Prahy a pak převzal symbolický klíč od města. Také položil věnce k pamětní desce Alexandera Dubčeka na budově bývalého Federálního shromáždění.

Kiska letos v červnu skončí ve funkci a na závěr svého mandátu se plánuje na zámku v Lánech sejít se svým českým protějškem Milošem Zemanem. Termín jejich setkání zatím Hrad neoznámil. Zeman by se měl v pondělí vrátit z cesty do Číny.

Studenty vyvzal, aby se zasadili o lepší Česko a Slovensko

Na besedě v auel Právnícké fakulty Univerzity Karlovy vyzval studenty k tomu,  aby se osobně zasazovali o lepší Česko a Slovensko. „My už za 20 let budeme v důchodu, ale tohle je váš svět, nenechte si ho vzít. Nebojte se ozvat, když jste s něčím nespokojení,“ řekl Kiska studentům. „Každý, kdo si myslí, že by chtěl mít lepší Českou republiku, Slovenskou republiku, ale nechce přiložit ruku k dílu, si lepší Česko ani Slovensko nezaslouží,“ uvedl také.

Slovenský prezident také vyzýval k solidaritě. „Je morální povinností těch, kteří mají úspěch, se o něj podělit s těmi, kteří tolik štěstí neměli,“ řekl Kiska. Stejně by podle něj měly být solidární i bohaté země s těmi chudšími.

Kisku, který dnes od rektora Tomáše Zimy dostal Zlatou medaili Karlovy univerzity za humanistické postoje a příspěvek k přátelství mezi Českem a Slovenskem, uvítala zaplněná aula potleskem vstoje. Stejně ocenila i jeho zhruba půlhodinový projev, ve kterém se slovenský prezident vrátil ke svému životnímu příběhu a připomněl také problémy, které podle něj přetrvávají ve slovenském školství a zdravotnictví.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno 

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů černého...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...