Premiér Andrej Babiš se na schůzi Sněmovny vyjadřuje k auditní zprávě Evropské...

Premiér Andrej Babiš se na schůzi Sněmovny vyjadřuje k auditní zprávě Evropské komise k jeho střetu zájmů. (4. června 2019) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Babiš chce mluvit s Junckerem. Auditoři se chovali skandálně, řekl

  • 368
Premiér Andrej Babiš chce na summitu EU v červnu mluvit o auditu ke svému údajnému střetu zájmů s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem. Auditoři se chovali skandálně, jsou nekompetentní, řekl Babiš při odletu na oslavy výročí vylodění v Normandii.

Premiér popřel, co v úterý uvedl ve Sněmovně, že se v Portsmouthu bude o auditu bavit s přítomnými evropskými premiéry. „Určitě dneska ne, to není ani vhodné místo, ani vhodná chvíle,“ řekl ve středu ráno na letišti ve Kbelích. 

„Já zítra letím do Portsmouthu a tam uvidím několik evropských premiérů a budu s nimi o tom mluvit, protože to považuji za skandální. Že jsem prý ve střetu zájmů a ovlivňuji rozhodování o evropských dotacích,“ prohlásil v úterý na plénu Sněmovny. O den později však otočil.

Premiér se ve středu ráno vyjádřil i k úterní demonstraci na Václavském náměstí, kterých se podle odhadů zúčastnilo až 120 tisíc lidí. Podle premiéra se na nich lidé mýlí a křičí nepravdy. „Organizátor protestů se chce zviditelnit, není to pro mě partner,“ řekl.

Peníze se vracet nebudou, je to útok na český rozpočet, uvedl

Premiér také ve středu řekl, že má informaci od ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), že auditoři jednali se státními úředníky na úrovni šikany. Před novináři Babiš zopakoval, že návrh auditní zprávy Evropské komise ohledně jeho střetu zájmů je pochybný a že se kvůli němu a jeho bývalé skupině Agrofert žádné evropské dotace vracet nebudou. 

„Považuji to za útok na český rozpočet a českou republiku,“ dodal. 

Znovu také zopakoval, že za přechozích vlád přišlo Česko o desítky miliard. „Daňový poplatníci kvůli tradičním demokratickým stranám přišli nevratně o 35 miliard,“ uvedl premiér.

Babiš označil audit za útok. Opozice neprosadila zákaz dotací Agrofertu

Babiš trvá na tom, že ve střetu zájmů není. „Já si myslím, že Evropská komise to nemůže potvrdit, protože ty závěry jsou nesmyslné,“ odpověděl na otázku, jak se zachová v případě, že by Evropská komise předběžné výsledky auditu potvrdila.

Návrh auditní zprávy uvádí, že Babiš má na Agrofert dál vliv a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo podle předběžné zprávy vracet do unijního rozpočtu asi kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video