Babiš do Senátu volit nebude, během voleb je v zahraničí

  • 65
Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nebude hlasovat ve druhém kole senátních voleb, které se konají tento pátek a sobotu. V době, kdy budou otevřené volební místnosti, bude předseda vlády v zahraničí.

Informovala o tom mluvčí ANO Lucie Kubovičová.

Babiš hlasuje v Průhonicích v benešovském obvodu, kde postoupili do druhého kola senátních voleb říčanští politici Zdeněk Hraba (STAN) a Jiří Kozák (ODS). Hraba získal 20,93 procenta hlasů, Kozák 17,29 procenta. Kandidát ANO Jiří Švadlena skončil na třetím místě s 14,20 procenty hlasů.

Před týdnem byl Babiš jedním z prvních ve volební místnosti ve zmíněném obvodu, kdo odevzdal hlas v prvním kole senátních a v komunálních voleb.

ANO má v druhém kole senátních voleb celkem deset kandidátů, avšak z prvního místa postoupil do rozhodujícího jen Miroslav Adámek v Šumperku. Babiš minulý týden po odevzdání hlasu řekl, že Senát je o osobnostech a řada osobností za ANO nechce kandidovat, protože se obávají, že by jim to přineslo problémy.

Přímá volba starostů a primátorů

Babiš je zastáncem přímé volby starostů a primátorů. Česko podle něj potřebuje změnu současného volebního systému do obecních zastupitelstev. Pokud by lidé rozhodovali o starostech přímo, Praha, Brno či Ostrava by už teď měli primátory, kteří by si vybírali své týmy. Babiš to uvedl v rozhovoru pro sobotní vydání Deníku, z něhož v pátek citoval server Denik.cz.

ODS, lidovci, ČSSD a Piráti v Brně vyšachovali ANO. Megapodraz, říká Babiš

V Brně a Ostravě by podle Babiše určitě uspěli dosavadní primátoři z vítězného ANO Petr Vokřál a Tomáš Macura. „Potřebujeme přímou volbu starostů a primátorů, protože v Praze by pravděpodobně vyhrál pan Čižinský, v Brně určitě Vokřál, v Ostravě Macura,“ uvedl Babiš.

Babiš o změně volebního systému mluvil již dříve. Dlouhodobým propagátorem přímé volby starostů, primátorů i hejtmanů je prezident Miloš Zeman, příslušnou novelu už navrhlo SPD, změnu volebního systému podporují také Piráti. Zavedení takového principu by ale vyžadovalo souhlas ústavní většiny ve Sněmovně i v Senátu.

Byl to „megapodraz“, tvrdí Babiš

Předseda vlády soudí, že v hlavním městě by se při zavedení přímé volby stal primátorem asi lídr Praha Sobě Jan Čižinský, jehož uskupení skončilo na třetím místě za ODS a Piráty, sám Čižinský však dostal nejvíc preferenčních hlasů. 

ANO sice v Brně vyhrálo, ale ostatní strany se zatím dohodly na koalici bez něj a primátorkou druhého největšího města republiky se má stát Markéta Vaňková z ODS. Babiš to už dříve označil za „megapodraz“ a návrat kmotrů na brněnskou radnici.

Kalousek podal žalobu na Babiše kvůli jeho slovům před hlasováním o vládě

Premiér nechce, aby Vokřál, který je současně místopředsedou ANO, zůstal čtyři roky jen opozičním politikem. Do své vlády, například na místo ministra dopravy místo Dana Ťoka, s ním ale nepočítá. 

„Ne, to je hloupost, ale počítám s tím, že to ani on, ani pan Stuchlík v Praze nevzdají a budou bojovat. Mám velice dobře promyšleno, co by měli dělat dál,“ dodal bez podrobností.

ANO v čele s lídrem Petrem Stuchlíkem skončilo v Praze i přes masivní kampaň páté a zatím to vypadá, že i hlavním městě skončí v opozici. O koalici zatím vyjednává Čižinský s Piráty a Spojenými silami pro Prahy, které tvoří TOP 09, STAN a lidovci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video