Blatného zatím nevyměním, řekl Babiš. Vyzval k využívání bamlanivimabu

  • 430
Příští týden nedojde k výměně ministra zdravotnictví, řekl premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro server TN.cz. Uvedl také, že hlavního epidemiologa IKEM Petra Smejkala na ministra mu doporučovala odborná skupina. Premiér zároveň apeloval na nemocnice, aby využívaly lék Bamlanivimab na covid-19 od firmy Eli Lilly.

Smejkal v nedávném rozhovoru Prostor X na webu Reflex.cz poznamenal, že dostal zhruba před dvěma týdny nabídku stát se ministrem, kterou odmítl. Odvolání ministra Jana Blatného (za ANO) požaduje prezident Miloš Zeman, který Babiše v pondělí přijme na zámku v Lánech.

„On (Zeman) má stabilní názor na pana ministra zdravotnictví a zahraničních věcí. Panu prezidentovi jsem vyhověl v různých věcech, ale v různých věcech jsem mu nevyhověl, protože mám na to jiný názor. Vnímám jeho zkušenosti a názory, ale neznamená to, že když má nějaký názor, že já mám totožný názor,“ řekl Babiš. Na otázku, zda od něj dostali nabídku na vedení ministerstva další lidé, mimo jiné premiér uvedl, že je jeho věc, komu dává, či nedává nabídky.

Lze očekávat, že zásadním tématem pondělního jednání Zemana s Babišem bude skutečnost, že hlava státu před zhruba dvěma týdny požadovala v rozhovoru pro Parlamentní listy odvolání Blatného. Důvodem je jeho postoj k ruské vakcíně Sputnik V proti covidu-19. Blatný trvá na tom, že ruská látka musí mít před využitím v Česku souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Zeman také uvedl, že Babiš udělal chybu, když mu navrhl do funkce ministra zdravotnictví nekompetentního člověka. Blatný podle hlavy státu není epidemiolog a nemá manažerské zkušenosti. Zeman pohrozil, že pokud by se Babiš rozhodl Blatného ve funkci ponechat, nepřispělo by to ke zlepšení jejich přátelských vztahů. Kromě Blatného prezident žádal odvolání ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové a ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

Časté změny ministra zdravotnictví neprospívají, míní Prymula i Smejkal

Babiš po Zemanově vyjádření uvedl, že žádné personální změny ve vládě nejsou aktuálně na stole. Co se týče možného vládního angažmá Smejkala, Babiš uvedl, že mu jej nabízela jeho odborná skupina.

„Pana Smejkala mi doporučovali ze všech stran, ale pan Smejkal je teď ve skupině, která doporučuje panu Blatnému nějaké věci. Uvidíme, jestli ministerstvo to bude akceptovat, nebo ne,“ řekl premiér. Smejkal vede Mezioborovou skupinu pro epidemické situace (MeSES) při ministerstvu, je též členem vládní Rady pro zdravotní rizika.

Premiér v sobotu také prostřednictvím Twitteru vyzval nemocnice, aby využívaly lék Bamlanivimab.

„Je potřeba, aby konečně nemocnice a lékaři a praktici to vzali na vědomí, že pokud někdo má predispozice – cukrovku, vysoký tlak, nadváhu, ischemické choroby – tak to jsou všechno lidi, kteří jsou ohrožení covidem-19, že skončí na jednotkách intenzivní péče a jsou ohroženi na životě,“ řekl Babiš ve videu, které umístil na Twitter.

Ministerstvo zdravotnictví podle Deníku N původně dohodlo nákup 12 400 ampulí léku Bamlanivimab, ale nakonec využije jen čtvrtinu objednaného množství.

„Léčivý přípravek bamlanivimab má horší výsledky než kombinované preparáty, proto se jako další dávka monoklonálních protilátek objednal REGN-COV2 (od firmy Regeneron, pozn. red.),“ citoval v pátek server mluvčí ministerstva zdravotnictví Barboru Peterovou. Dosud dodané léky se podle Peterové využijí a poté se bude preferovat léčivo od Regeneronu, kterým se na podzim léčil i tehdejší americký prezident Donald Trump.

Do Česka postupně dorazí také 12 000 dávek protilátkového léku na covid-19 od Regeneronu. V ČR by dodávka měla být nejpozději ve čtvrtek, sdělil v pátek Babiš.

Zvýšit kapacitu očkování a využívat dostupný lék, nastolil cíle Babiš

Oba léky obsahují takzvané monoklonální protilátky, které znemožňují viru vstup do buněk, čímž napodobují činnost imunitního systému a zmenšují rozsah poškození plicní tkáně. Lék od Eli Lilly obsahuje jednu léčivou látku, lék od Regeneronu je kombinací dvou látek kasirivimab a imdevimab.

Použití obou neregistrovaných léků v rámci experimentální léčby ministerstvo už dříve povolilo. Jsou určeny především pro pacienty, kteří jsou krátce po pozitivním testu na koronavirus, jejich stav zatím nevyžaduje hospitalizaci, ale mají vysoké riziko zhoršení zdravotního stavu. Může jít mimo jiné o pacienty po transplantaci, s onkologickým, hemato-onkologickým či autoimunitním neurologickým onemocněním, s cukrovkou prvního typu nebo lidi s vysokou obezitou.

Léky se podávají infuzí, jsou proto distribuovány do nemocnic. Pokud praktický lékař u svého pacienta vyhodnotí, že by pro něj lék měl přínos, může ho do nemocnice podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) odeslat. Bamlanivimab se dováží do Fakultní Thomayerovy nemocnice, odtud se distribuuje dál. Distribuci léčiva od firmy Regeneron bude v Česku zajišťovat firma Roche a bude jej rozvážet podle pokynů fakultních nemocnic v pražském Motole a v Brně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue