Ředitel GIBS Michal Murín přichází na jednání Sněmovní vyšetřovací komise. (29....

Ředitel GIBS Michal Murín přichází na jednání Sněmovní vyšetřovací komise. (29. srpna 2017) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Šéf GIBS Murín zdržoval vyšetřování, stojí v dokumentu státních zástupců

  • 469
Premiér v demisi Andrej Babiš vyzval na konci února ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína k rezignaci. Svoje rozhodnutí zdůvodnil ztrátou důvěry. Podle České televize, která má k dispozici dokument, na který se Babiš odvolává, neposkytl Murín vyšetřovatelům plnou součinnost při pátrání po úniku informací.

Šéf GIBS podle opatření vrchního zastupitelství, ze kterého Česká televize čerpá, zdržoval vyšetřování úniku informací, když odmítal přesně vysvětlit, od koho se dozvěděl, že inspekce prověřovala někdejšího náměstka policejního prezidenta Zdeňka Laubeho.

„Svým jednáním bránil tomu, aby prověřování této trestní věci bylo provedeno bez zbytečných průtahů, čímž současně porušil své povinnosti vyplývající z jeho postavení ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ cituje Česká televize dokument, který státní zástupci poslali na jaře loňského roku tehdejšímu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Ten měl prověřit, zda nešlo o kázeňský přestupek.

Sobotka však v rozhovoru pro iRozhlas.cz na začátku března uvedl, že na základě materiálů olomouckých státních zástupců nebylo možné kázeňské řízení zahájit.

Babiš vyzval Murína k rezignaci na konci února a uvedl, že v něj ztratil důvěru kvůli jednomu dokumentu Vrchního státního zastupitelství v Olomouci (více v článku Babiš odmítl souvislost svojí snahy o konec Murína s Čapím hnízdem).

Babiš na mimořádné schůzi Sněmovny hájil kroky vlády v demisi:

9. března 2018

Babiš chce, aby státní zástupci mluvili před poslanci o situaci v GIBS

V pátek pak na mimořádném jednání Poslanecké sněmovny, kde se řešilo, zda by vláda bez důvěry měla dělat personální změny, Babiš na výtky ohledně nátlaku na Murína reagoval slovy: „Až si přečtete zprávu Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, tak budete mlčet o GIBSu.“ (více čtěte v článku Vláda bez důvěry by měla jen „topit a svítit“, kritizovala opozice kabinet).

Horké křeslo šéfa GIBS

Michal Murín vede Generální inspekci bezpečnostních sborů, která vyšetřuje trestné činy policistů, od prosince 2015, kdy ve funkci vystřídal Ivana Bílka. Ten rezignoval po vypuknutí olomoucké korupční kauzy Vidkun, která se týkala podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky. 

Babiš Murína veřejně kritizoval už loni na jaře, kdy reagoval na kauzu Bereta, v níž pracovníci protimafiánského útvaru zatkli šéfa odboru korupce protikorupční policie Radka Holuba. Ten měl údajně vynášet důvěrné informace z policejní databáze.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video