Premiér Andrej Babiš | foto: ČTK

Babiše mladšího by mohli vyslechnout Švýcaři, zamýšlí policisté

  • 795
Policie se řadu měsíců neúspěšně snaží vyslechnout syna premiéra Andreje Babiše mladšího. Vyšetřovatelé se totiž domnívají, že by jim Babiš junior mohl ozřejmit klíčové události kauzy Čapí hnízdo. Podle premiéra byl jedním z pěti lidí, kteří farmu vlastnili v době, kdy žádala o dotace pro malé a střední podniky.

Rozhovor s Babišovým synem nahraný na skrytou kameru přinesly Seznam Zprávy. Babiš mladší v něm uvedl, že si pamatuje, že „něco s Čapím hnízdem podepisoval“, ale neví co. Tvrdí také, že byl poté, co policie jeho a další členy statutárních orgánů farmy obvinila, nedobrovolně „uklizen“ na Krym.

Kauza Čapí hnízdo

Nakolik je jeho výpověď relevantní, není zatím zcela jasné. Andrej Babiš totiž tvrdí, že jeho syn trpí psychickou poruchou. Nabízí se však otázka, zda byl způsobilý podepisovat dokumenty k Čapímu hnízdu, když dnes nemůže kvůli svému stavu vypovídat na policii. Babiš mladší byl také ještě do roku 2015 pilotem dopravního letadla.

Jisté je, že vyjádření Babiše mladšího může mít dopad na vyšetřování údajného dotačního podvodu kolem Farmy Čapí hnízdo. Kauza by se totiž mohla rozdělit a u případného soudu by stanul zvlášť premiér a zvlášť jeho děti. Podle webu iRozhlas.cz o tom uvažují i vyšetřovatelé kauzy. Jeden z pravděpodobných scénářů totiž počítá s tím, že premiérova syna vyslechnou na žádost české policie švýcarské úřady, což může trvat. O tom, že premiérův syn je ve Švýcarsku, policisté podle svého prohlášení už delší dobu vědí.

„Před několika měsíci policie přibrala do týmu soudního znalce, jehož úkolem bylo posoudit psychický stav jednoho z obviněných. Vzhledem k tomu, že se tento obviněný pohybuje mimo území České republiky a policie nemůže konat úkony trestního řízení na území jiného státu, po několik týdnů probíhala intenzivní komunikace v rámci mezinárodní policejní spolupráce prostřednictvím Interpolu se švýcarskou policií,“ popsal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Obdobná situace je u Babišovy dcery Adriany Bobekové. Podle Babiše dvacet let trpí bipolární poruchou. „Právní zástupce Bobekové doručil policejnímu orgánu písemnou omluvu z účasti u tohoto úkonu ze zdravotních důvodů. Omluva byla doložena potvrzením psychiatrické poradny s tím, že je od šestnácti let léčena pro závažnou duševní poruchu, kdy současný nepříznivý duševní stav vylučuje její schopnost účasti na trestním řízení,“ stojí v policejním záznamu.

A vypadá to, že prohlášení syna premiéra bude mít dopad ještě na další policejní vyšetřování. Policisté už v minulosti jednou prověřovali, zda Babiš ml. nebyl unesen. „Policie tehdy dospěla k závěru, že se v dané věci o podezření z trestného činu nejedná,“ doplnila včera pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Nejvyšší státní zastupitelství v úterý ovšem netypicky otevřeně oznámilo, že pražským městským státním zástupcům dalo podnět, aby záležitost znovu prověřili.

První rezignace

Babiš mladší totiž tvrdí, že byl proti své vůli přepraven na Ukrajinu. Dovézt ho tam měl Petr Protopopov, řidič v Agrofertu a manžel političky hnutí ANO a psychiatričky Dity Protopopové. On sám se k případu nevyjadřuje. Babiš mladší na adresu Protopopových prohlásil, že zneužili jeho důvěru.

Protopopová, která byla dříve poradkyní Babiše na ministerstvu financí, včera v reakci na zveřejnění rozhovoru s Babišem mladším rezignovala na post zastupitelky v Praze 8. Byla to právě ona, kdo vypracoval posudek na jeho psychický stav se závěrem, že nemůže vypovídat.

PŘEHLEDNĚ: O co jde v kauze Čapí hnízdo

  • Rekonstrukce bývalého dvora Semtín odstartovala v roce 2006, trvala celkem čtyři roky. 
  • Usedlost původně patřila společnosti ZZN Agro Pelhřimov, spadající pod holding Agrofert Andreje Babiše, v jehož představenstvu seděl i Jaroslav Faltýnek. 
  • V roce 2007 ZZN Agro Pelhřimov rozhoduje o vydání tzv. anonymních akcií. Tímto krokem skrývá svou dosud průhlednou vlastnickou strukturu. Babiš později uvedl, že majiteli byly jeho děti, jeho partnerka a její bratr. Teprve poté si firma změní název na Farma Čapí hnízdo.
  • V únoru 2008 farma poprvé žádá o dotace, celkem dostane 54 milionů. 
  • V roce 2014 končí pětiletá lhůta, po kterou se kontroluje dodržení podmínek udělení dotace. Farma Čapí hnízdo se stává součástí společnosti Imoba, jejímž jediným akcionářem je SynBiol, patřící do holdingu Agrofert.
  • Podrobnou časovou osu kauzy najdete zde.
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video