Andrej Babiš zveřejnil na svém facebookovém profilu fotky syna Andreje, mají ho...

Andrej Babiš zveřejnil na svém facebookovém profilu fotky syna Andreje, mají ho zachycovat během jeho loňského pobytu na Krymu. | foto: Andrej Babiš / Facebook

Šaroch zastavil trestní stíhání Andreje Babiše mladšího v kauze Čapí hnízdo

  • 486
Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil stíhání premiérova syna Andreje Babiše mladšího v kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Stíhání bylo zastaveno ze stejného důvodu jako v hlavní části kauzy, tedy proto, že skutek není trestným činem.

Případ syna Andreje Babiše z prvního manželství loni na jaře při skončení vyšetřování celé kauzy Šaroch vydělil k samostatnému řízení. Andrej Babiš mladší totiž žije ve Švýcarsku a nepodařilo se ho dosud vyslechnout. Dosavadní rozhodnutí v kauze se jej tak netýkala. 

„Usnesení o zastavení trestního stíhání lidí obviněných v „kauze Čapí hnízdo“ se odděleně stíhaného A. B. ml. netýkalo. Nyní dozorový státní zástupce rozhodl o zastavení trestního stíhání právě v části vyloučené k vlastnímu řízení,“ uvedl mluvčí  Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

„Důvod zastavení trestního stíhání A. B. ml. je totožný s důvodem zastavení trestního stíhání osob v „kauze Čapí hnízdo“,“ uvedl Cimbala. Šaroch tedy podle něj došel k závěru, že skutek, pro který bylo trestní stíhání vedeno, není trestným činem a není důvod k postoupení věci.

Podle mluvčího Šaroch ve svém rozhodnutí reflektoval závěry v usnesení nejvyššího státního zastupitelství. 

Šaroch loni v srpnu zastavil stíhání všech obviněných včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho rodiny. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ovšem loni na začátku prosince zrušil rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Andreje Babiše a jeho experty na dotace Jany Mayerové v kauze Čapí hnízdo. Původní zastavení trestního stíhání navíc označil za nezákonné a předčasné a věc vrátil zpět do Prahy k dozorovému státnímu zástupci. Babiš a Mayerová jsou od té dobu znovu obviněni z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie.

Stíhání dalších čtyř původně obviněných – Babišových rodinných příslušníků – loni definitivně skončilo. Konkrétně se jednalo o Moniku Babišovou, Adrianu Bobekovou, Martina Herodese a Josefa Nenadála.

Stejně jako rozhodnutí v hlavní části případu, i závěr Šarocha týkající se Babiše mladšího nyní přezkoumá NSZ. „Každé rozhodnutí o zastavení trestního stíhání předkládá státní zástupce povinně Nejvyššímu státnímu zastupitelství k přezkumu. Nejvyšší státní zástupce bude tedy ze zákona přezkoumávat i toto rozhodnutí,“ uvedl mluvčí NSZ Petr Malý. Zeman buď rozhodnutí potvrdí, nebo jej může zrušit. Na rozhodnutí má tři měsíce. 

Farma Čapí hnízdo

Babiš byl kvůli postupu při financování Farmy Čapí hnízdo obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie v říjnu 2017. Podstatou případu je to, že společnost Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert.

V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do předloňského února, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Babiš od začátku jakékoli pochybení odmítá. Tvrdí, že je nevinný a že jde o politickou kauzu.

Premiérův syn poslal předloni v lednu policii e-maily, v nichž psal, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo unesen na Krym. Policisté z Prahy 1 pak ale prověřování případu ukončili, žádný zločin se podle nich nestal, za chybu byli kázeňsky potrestáni. Případ únosu později policie znovu otevřela. Premiér nařčení popřel, jeho syn podle něj trpí schizofrenií.

Premiér Andreje Babiš komentoval informace o údajném únosu jeho syna na Krym (listopad 2018):

14. listopadu 2018

PŘEHLEDNĚ: O co jde v kauze Čapí hnízdo

  • Rekonstrukce bývalého dvora Semtín odstartovala v roce 2006, trvala celkem čtyři roky. 
  • Usedlost původně patřila společnosti ZZN Agro Pelhřimov, spadající pod holding Agrofert Andreje Babiše, v jehož představenstvu seděl i Jaroslav Faltýnek. 
  • V roce 2007 ZZN Agro Pelhřimov rozhoduje o vydání tzv. anonymních akcií. Tímto krokem skrývá svou dosud průhlednou vlastnickou strukturu. Babiš později uvedl, že majiteli byly jeho děti, jeho partnerka a její bratr. Teprve poté si firma změní název na Farma Čapí hnízdo.
  • V únoru 2008 farma poprvé žádá o dotace.
  • V roce 2014 končí pětiletá lhůta, po kterou se kontroluje dodržení podmínek udělení dotace. Farma Čapí hnízdo se stává součástí společnosti Imoba, jejímž jediným akcionářem je SynBiol, patřící do holdingu Agrofert.
  • Podrobnou časovou osu kauzy najdete zde.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video