Premiér Andrej Babiš je pro to, aby konopí mohlo být využíváno pro lékařské účely a zdravotní pojišťovny to mají akceptovat. Úplně uvolnit podmínky pro jeho pěstování doma ale nechce. | foto: Dan Materna, MAFRA

Je třeba, abychom akceptovali konopí pro léčebné účely, řekl Babiš

  • 84
Premiér Andrej Babiš iDNES.cz řekl, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch připraví v řádu dnů návrh týkající se využívání konopí při léčbě. „Je třeba, abychom akceptovali konopí pro léčebné účely,“ prohlásil premiér. Měly by to podle něj akceptovat i zdravotní pojišťovny.

Příliš však nesouhlasí s návrhem Pirátů, aby si lidé mohli pro vlastní potřebu bez postihu doma vypěstoval, usušit a použít pro vlastní účely pět rostlin konopí. „O tom budeme vést debatu, to není dobrý nápad. Nechceme, aby naše děti měly takové pokušení,“ odvětil na dotaz iDNES.cz Babiš.

Připustil, že zná rodiče, kteří mají nemocné děti, třeba s roztroušenou sklerózou, a nic jim nepomáhalo. Babiš řekl, že rodič udělá vše, aby zachránil své dítě, takže konopí někteří pěstují nelegálně.

Konopí pomáhá při léčbě chronických bolestí lidem, u nichž normální léky nezabírají, používá se i u pacientů s rakovinou, AIDS či roztroušenou sklerózou. Léčebné konopí obsahuje až 30 procent psychoaktivní látky THC. Její požívání mimo léčebné účely je nyní v Česku nelegální.

Můžete patřit mezi nejprogresivnější politiky, píše Bartoš o konopí Babišovi

Na premiéra se dopisem obrátil předseda Pirátů Ivan Bartoš právě kvůli tomu, zda by iniciativu jeho strany, k níž se zatím připojilo 37 poslanců, včetně dvou poslanců z Babišova hnutí ANO, podpořil.

Podle návrhu, pro který Piráti hledají podporu napříč stranami a tento týden ho podle Bartoše podají, by doma mohl člověk mít až 1250 gramů sušeného konopí a ven by si s sebou mohl vzít 30 gramů konopí nebo 6 gramů čistého kanabinoidu THC, látky vyskytující se v rostlinách konopí i v marihuaně. Kromě toho by mohl 30 gramů, které by si s sebou mohl vzít mimo obydlí, také někomu bezúplatně darovat.

„Je špatné kriminalizovat běžné chování. Na mnoho neduhů je to levný lék a myslím si, že je škoda, abychom ho lidem odpírali,“ uvedl šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský, který se také pod návrh podepsal. Jsou mezi nimi i dva poslanci ANO Adam Kalous a Barbora Kořanová


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video