Předseda hnutí ANO se svou knihou O čem sním, když náhodou spím

Předseda hnutí ANO se svou knihou O čem sním, když náhodou spím | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Pokuta za předvolební kampaň míří na hnutí ANO i autory Žlutého barona

  • 73
Hnutí ANO dostalo od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí pokutu třicet jedna tisíc korun za knihu předsedy Andreje Babiše O čem sním, když náhodou spím. Další pokutu vyměřil úřad pořadatelům turné Žlutý baron.

O pokutě pro politický subjekt za porušení pravidel volební kampaně ve čtvrtek informoval předseda úřadu Vojtěch Weis, konkrétní jméno neuvedl. Že se jedná o ANO, potvrdil pro iDNES.cz mluvčí hnutí Vladimír Vořechovský. Části výtisku chyběly informace o zadavateli a zpracovateli (zprávu úřadu o pokutě pro ANO ve formátu PDF naleznete zde).

„Je to za tu knížku, kdy my jsme neoznačili prvních třicet tisíc výtisků z celkových tří set tisíc. Takže to byla jedna desetina, úplně ten první tisk. V těch následujících 270 tisících už je to všechno označené správně,“ vysvětlil pro iDNES.cz Vořechovský.

„Předseda kandidujícího subjektu propagoval a rozdával volební materiál, jehož první verze neobsahovala povinné údaje,“ potvrdil Weis v tiskové zprávě pokutu pro politickou stranu. Pokuta mohla být až sto tisíc korun. Výše sankce vzala v potaz nápravu ihned po zjištění obviněného, že úřad považuje materiál za součást volební kampaně.

Pokuta za turné Žlutého barona

Úřad udělil za porušení pravidel kampaně i druhou pokutu 27 tisíc korun nekandidujícímu spolku, který se do kampaně zapojil bez předchozí registrace na zvláštním registru úřadu. Deník Referendum informoval, že se postih týká spolku Svoboda projevu. Ten organizoval turné autorů knihy Žlutý baron - šéfredaktora zmíněného deníku Jakuba Patočky a jeho zástupkyně Zuzany Vlasaté. Podle nich se jedná o útok na novinářskou profesi, a chtějí se proto bránit žalobou, uvedl deník.

Patočka s Vlasatou založili spolek kvůli propagačnímu turné, během nějž objížděli s knihou Žlutý baron a filmem Selský rozum republiku. Obě díla kriticky popisují podnikání a politické působení šéfa ANO Babiše.

Podle úřadu se spolek, který nekandidoval, zapojil do kampaně. „Zadal novinovou inzerci celkem pro 61 besed v době od května do července na různých místech ve všech krajích České republiky, které byly spojené s projekcí dokumentárního filmu a prodejem knihy týkající se předsedy subjektu kandidujícího ve volbách do Sněmovny,“ uvedl Weis s tím, že se tak spolek podle úřadu zapojil do předvolební kampaně.

Spolek se podle něj provinil i tím, že bez předchozí registrace zadal 22 kusů plakátů s kampaní v Českých Budějovicích. Pokuta mohla být rovněž až sto tisíc korun, stanovená výše podle Weise plní preventivní funkci s ohledem na rozsah účasti v kampani.

Proti rozhodnutí úřadu nelze podat rozklad ani jej přezkoumat v přezkumném řízení. Lze proti němu podat jen správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně ve lhůtě dvou měsíců ode dne oznámení rozhodnutí. Podání žaloby nemá odkladný účinek. Oba subjekty musejí zaplatit i tisíc korun náklady řízení. Vořechovský dodal, že hnutí ANO si případné další právní kroky ještě rozmyslí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video