Předseda ANO Andrej Babiš

Předseda ANO Andrej Babiš | foto: Michal Šula, MAFRA

Babiš bude vysvětlovat Čapí hnízdo 9. ledna, den před žádostí o důvěru vlády

  • 380
Sněmovní imunitní výbor pozve premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka, vyšetřovatele a státního zástupce v případu Čapí hnízdo na jednání, které se uskuteční 9. ledna. Tedy den před tím, co bude Sněmovna projednávat žádost o vyslovení důvěry Babišově jednobarevné menšinové vládě.

Zatím není jasné, zda výbor už na tomto zasedání dospěje k doporučení plénu, zda má Babiše a Faltýnka ke stíhání vydat, nebo ne. „Osobně se domnívám, že na základě rozpravy, která probíhala v mandátovém a imunitním výboru, se to nedá čekat,“ řekl zpravodajka výboru Kateřina Valachová (ČSSD). 

Vyšetřovatel Pavel Nevtípil už byl podle informací z výboru zbaven mlčenlivosti, aby mohl před jeho členy vypovídat. V případě státního zástupce Jaroslava Šarocha výbor na informaci o zbavení mlčenlivosti ještě čeká.

Předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) podotkl, že členové výboru jsou si vědomi toho, že by měli policejní žádost o Babišovo Faltýnkovo vydání řešit bez odkladů a průtahů. Chtějí proto, aby mohli nahlížet do spisu také mezi Vánoci a Novým rokem a v prvním lednovém týdnu. „Také žádáme o to, zda bychom mohli nahlédnout do dozorového prověrkového spisu,“ dodal.

Policie obvinila před sněmovními volbami vedle Babiše a Faltýnka kvůli padesátimilionové dotaci na farmu Čapí hnízdo dalších devět lidí včetně manželky premiéra Moniky Babišové. Babiš je podezřelý z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU. Faltýnka policie podezírá z dotačního podvodu. Oba podezření odmítají a hovoří o politické motivaci stíhání.

Sněmovna musí o vydání obou poslanců rozhodovat znovu, protože obhájili v říjnových volbách mandát a nabyli tím imunitu v plném rozsahu.

Evropský úřad proti podvodům (OLAF) své vyšetřování okolo dotací pro farmu Čapí hnízdo už podle serveru forum24.cz uzavřel. Mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová ČTK řekla, že se k vyšetřování nebude nijak vyjadřovat, ministerstvo financí tvrdí, že zatím žádné dokumenty neobdrželo.

Růžičku projednají až po kopii vyšetřovacího spisu

Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes přerušil projednávání soudní žádosti o vydání poslance ANO Pavla Růžičky (ANO) k trestnímu stíhání. Bude chtít kopii vyšetřovacího spisu, Růžičku pozve na některou z příštích schůzí. Jde o obvyklý postup výboru v těchto záležitostech.

Policie obvinila Růžičku ještě před sněmovními volbami jako radního Postoloprt na Lounsku kvůli údajně nevýhodnému prodeji obecního domu. Růžička vinu necítí a předem řekl, že požádá dolní komoru, aby ho vydala.

Růžička čelí obvinění pro podezření z porušení povinností při správě cizího majetku. Policie v případu stíhá i dalších devět městských zastupitelů. Růžička už dřív uvedl, že trestní oznámení podal neúspěšný uchazeč o nemovitost, který je prý zároveň jeho politický konkurent. Zvolením do dolní komory získal imunitu a stíhání muselo být přerušeno.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video