Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku | foto: Michal Šula, MAFRA

Policie prověřuje farmu Čapí hnízdo kvůli možným daňovým únikům

  • 355
Policie prověřuje, zda hospodaření farmy Čapí hnízdo nedoprovázely daňové úniky. Farma mohla skrze reklamu pomáhat Agrofertu ušetřit na daních. Podle serveru Neovlivní.cz by mohlo jít o nezákonný odpočet DPH, stamiliony vynaložené na reklamu i další daňové delikty. První pochybnosti o hospodaření firmy se ale objevily už v roce 2014.

O vyšetřování možných daňových úniků policií potvrdil serveru Neovlivní.cz mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. 

Podle serveru se firma mohla dopustit nezákonného odpočtu DPH. Prošetřovat policie bude také stamilionové částky investované do reklamy a podezření je i na další daňové delikty. 

Policie zkoumá stamilionovou reklamu firem Agrofertu na Čapím hnízdě

Už více než tři roky pražská policie vyšetřuje v kauze Čapí hnízdo údajný dotační podvod, kvůli kterému stíhá premiéra Andreje Babiše (ANO) a některé členy jeho rodiny.

Server uvedl, že možné daňové delikty v souvislosti s hospodařením farmy Čapí hnízdo poprvé zmínil už v roce 2014 německý finanční úřad, který měl pochybnosti o platbách za údajnou reklamu německé pobočky Agrofertu u olbramovické farmy. Své podezření Němci tehdy podle portálu Echo24.cz předali oficiálně českým kolegům z finanční správy.

Farma totiž mohla skrze reklamu pomáhat holdingu Agrofert ušetřit na daních. Současně tento postup ale pomáhal i farmě Čapí hnízdo, aby byla vůbec schopna splácet úvěry. Ministerstvo financí ovšem v době, kdy z německého berního úřadu dorazila do Prahy zmiňovaná depeše, řídil přímo Babiš a případ se nikam neposunul, napsal server.

Následně si česká policie, která od roku 2015 řeší dotaci EU pro Čapí hnízdo, objednala znalecký posudek o ekonomické kondici farmy. A v posudku se informace o podezření z daňových deliktů podle informací Neovlivní.cz rovněž objevily. A toto podezření zmiňuje i zpráva Evropského úřadu pro boj s podvody OLAF, která dotaci pro Čapí hnízdo zkoumala, uvedl server.

Policie prodloužila lhůtu pro vyšetření kauzy Čapí hnízdo do dubna

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert, který je nyní ve svěřenském fondu. 

V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. 

Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba, která loni spornou dotaci státu vrátila.

Čapí hnízdo bylo mých dětí a bratra partnerky, řekl Babiš poslancům:

23. března 2016

PŘEHLEDNĚ: O co jde v kauze Čapí hnízdo

  • Rekonstrukce bývalého dvora Semtín odstartovala v roce 2006, trvala celkem čtyři roky. 
  • Usedlost původně patřila společnosti ZZN Agro Pelhřimov, spadající pod holding Agrofert Andreje Babiše, v jehož představenstvu seděl i Jaroslav Faltýnek. 
  • V roce 2007 ZZN Agro Pelhřimov rozhoduje o vydání tzv. anonymních akcií. Tímto krokem skrývá svou dosud průhlednou vlastnickou strukturu. Babiš později uvedl, že majiteli byly jeho děti, jeho partnerka a její bratr. Teprve poté si firma změní název na Farma Čapí hnízdo.
  • V únoru 2008 farma poprvé žádá o dotace, celkem dostane 54 milionů. 
  • V roce 2014 končí pětiletá lhůta, po kterou se kontroluje dodržení podmínek udělení dotace. Farma Čapí hnízdo se stává součástí společnosti Imoba, jejímž jediným akcionářem je SynBiol, patřící do holdingu Agrofert.
  • Podrobnou časovou osu kauzy najdete zde.
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video