Byly jasné dohody, že ministr Staněk nebude odvolán, přiznal Babiš

  • 840
Premiér Andrej Babiš v pořadu Rozstřel přiznal, že v minulosti existovala dohoda prezidenta a sociální demokracie o tom, že ministr kultury Antonín Staněk nebude odvolán. „Informace se ale dozvídám postupně,“ dodal. Už na příští středu 31. července si svolal vedení ministerstva kultury a oznámí změny. Dočasným vedením resortu by mohla být pověřena náměstkyně pro řízení sekce živého umění Kateřina Kalistová.

Po středeční schůzce s prezidentem Babiš oznámil, že Miloš Zeman odvolá ministra kultury Antonína Staňka k 31. červenci. O nominaci ČSSD na nového ministra však rozhodne až v polovině srpna.

Premiér Babiš se v úvodu pořadu omluvil novinářům, že s nimi po schůzce s prezidentem Zemanem nemluvil. Zdůvodnil to tak, že na něj na bráně čekal člověk s transparentem a megafonem. „Poslouchat jeho lži se mi nechtělo,“ řekl Babiš. Jeho jméno však nezveřejnil.

Premiér Babiš v Rozstřelu dále uvedl, že dělá maximum pro to, aby vláda pokračovala. Nepřeje si předčasné volby, ale ani nechce řešit situaci podáním kompetenční žaloby na prezidenta. „Žaloba absolutně nic neřeší, Ústava nemá žádné lhůty,“ řekl a dodal, že Zeman podle něj Ústavu neporušuje. 

Babiš situaci označil za názorový střet mezi prezidentem a sociální demokracií. Sám tvrdí, že stále postupuje podle koaliční smlouvy. „Pan prezident řekl, že se vyjádří k nominaci ČSSD do poloviny srpna,“ oznámil. Podle Babiše také existovala dohoda prezidenta a sociální demokracie o tom, že ministr kultury nebude odvolán. „Byly tam jasné dohody o tom, že pan Staněk nebude odvolán,“ řekl doslova Babiš.

„Já neříkám, že to je dobrá situace, ale měli jsme v minulosti podobné situace,“ zdůraznil dále premiér. Zmínil, že Bohuslav Sobotka jako premiér po konzultaci s prezidentem Zemanem změnil nominaci Tomáš Prouzy na post ministra průmyslu. 

ČSSD kvůli současné vládní krizi již na konci června pohrozila odchodem z vlády, pokud se vleklá situace kolem výměny ministrů nevyřeší. Pokud by k výměně ministrů nebylo do prvního srpna jasno, je Hamáček připraven vyzvat ministry ČSSD k demisi.

Bezvládí na kultuře. Resort bude čtrnáct dní bez ministra, řekl Babiš

Premiér však stojí o to, aby koalice s ČSSD pokračovala. „Platí koaliční smlouva. Udělám maximum pro to, aby ta koalice pokračovala,“ řekl v minulosti premiér.

Protahovat spor do srpna se nechce ani Hamáčkovi, ani Babišovi. Pokud by se nepodařilo situaci v následujících dnech vyřešit, premiér by chtěl ve vyjednávání pokračovat po prázdninách. S tím však nesouhlasí předseda ČSSD. Ten si přeje, aby o srpnovém ministrovi bylo jasno co nejdříve a mohl se zapojit do srpnového vyjednávání o rozpočtu na příští rok. 

Kulturu dočasně povede Kalistová

Andrej Babiš v Rozstřelu potvrdil, že kandidátkou České republiky do Evropské komise je současná eurokomisařka Věra Jourová. Podle předsedy vlády má bohaté politické zkušenosti i odbornost. S novou šéfkou komise se Babiš potká 29. července. 

Náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová

Co se týče resortu kultury, dočasně by podle Babiše úřad mohla vést náměstkyně pro řízení sekce živého umění Kateřina Kalistová (ČSSD).  Premiér předpokládá, že nejpozději 26. srpna, tedy po vládních prázdninách, bude o situaci na ministerstvu jasno. Pokud ne, udělá zásadní kroky, řekl. 

Premiér Andrej Babiš v Rozstřelu komentoval i zahraniční politiku. Nového britského premiéra Borise Johnsona označil jako charismatického politika. Británie je podle něj strategický partner pro Česko a je pro nás „extrémně důležitá“ mimo jiné i proto, že tam žije kolem 80 tisíc Čechů.

Babiš si myslí, že je stále naděje proto, že by mohlo dojít k nějaké dohodě s EU a nedojde na brexit bez dohody. Pokud by tzv. tvrdý brexit došlo, je podle něj Česká republika připravena na následná vyjednávání.

Celý záznam Rozstřelu s Andrejem Babišem:

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video