Ne moc dobrý výsledek komunálních voleb je pro Petra Nečase zároveň šancí pokusit se od vlivu na ODS odstřihnout zákulisní kmotry.

Ne moc dobrý výsledek komunálních voleb je pro Petra Nečase zároveň šancí pokusit se od vlivu na ODS odstřihnout zákulisní kmotry. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

ANALÝZA: Nečas dostal od voličů šanci zatočit v ODS s kmotry

  • 31
Výsledek, jaký měla ODS v komunálních volbách před čtyřmi lety, mohla zopakovat stěží. Tehdy voliči hlasovali jen pár dní poté, co první Topolánkova vláda nezískala důvěru Sněmovny a voliči šli dokončit hlasování směrem po modré. ODS sebral mnoho hlasů i vznik TOP 09 a nelichotivá pověst části jejích komunálních politiků.

V Praze ve volbách do magistrátu dostala ODS od pravicových voličů výprask celkem podle očekávání. Už na konci května při volbách do Sněmovny voliči v hlavním městě straně vzkázali, že mají dost místních radních, skandálních kauz a že vědí, proč se o sídle magistrátu - Mariánském náměstí - mluví jako o Mafiánském.

S novým lídrem pro hlavní město, lékařem Bohuslavem Svobodou, přišla ODS pozdě a velká část pravicových voličů si všimla, že za ním zůstali staří šíbři, kteří pověst strany zhoršili.

Čtete rádi idnes.cz?

Dejte nám svůj hlas v anketě Křišťálová lupa. Hlasujte ZDE

Teď strana hodně ztratila na ČSSD v Brně, Ostravě i dalších městech. Paradoxně to vůbec neznamená, že nebude v komunálních koalicích. V Brně při posledních volbách to bylo přesně naopak. Vyhrála ODS, ale ostatní strany sestavily koalici proti ní. "Nehlasovalo se o ODS jako celku, ale o důvěryhodnosti jednotlivých představitelů strany v obcích a městech," říká premiér a předseda občanských demokratů Petr Nečas.

Ne úplně lichotivé výsledky ODS v řadě míst mu ale dávají šanci pokusit se zbavit těch komunálních politiků, za kterými voliči tuší nevolené "kmotry" a jejich různé kšefty.

V senátních volbách nakonec ještě občanští demokraté mohou s ČSSD uhrát plichtu, i když oranžovým postoupilo do druhého kola více jejich lidí. Záleží na tom, nakolik vážně vezmou pravicoví voliči výzvy lídrů svých stran, aby hlasovali pro kandidáty vládní koalice tam, kde jsou ve hře.

Posílení ČSSD v Senátu je pro Nečase komplikace, ale pro vládu to není fatální. Bude stěží prosazovat vysílání vojáků do zahraničí, ale reformy, které navrhuje, Senát nezastaví.

V ODS budou samozřejmě lidé, kteří budou skřípat zuby, že ztrácejí politický vliv, a nejradši by si to s vedením strany vyřídili při nějakém hlasování na kongresu. Ale o svou pozici se Nečas a spol. bát nejspíš nemusí. Výsledek komunálních a senátních voleb nemůže přehlušit to, že Nečas dokázal sestavit vládu - a to se ještě krátce před volbami do Sněmovny, kdy stál proti sebevědomému Jiřímu Paroubkovi, zdálo spíše méně pravděpodobné.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video