Amerika chce v Praze otevřít pobočku FBI

- Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) chce ještě letos otevřít v Praze svoji úřadovnu. Vyplynulo to z nedávné návštěvy šéfky americké diplomacie Madeleine Albrightové v České republice, sdělil novinářům velvyslanec Spojených států John Shattuck, když zmiňoval různé chystané případy česko-americké spolupráce.

Pobočka FBI by podle něj měla pomáhat zejména při přípravě policistů, prokurátorů a soudců na boj s organizovaným zločinem a praním špinavých peněz.

V únoru oznámil mluvčí maďarské policie, že během března FBI otevře svou pobočku v Budapešti. FBI podle něj přichází do Maďarska mimo jiné proto, aby mohla lépe vést vyšetřování proti organizovanému zločinu vycházejícímu z Ruska.

Někdejší ministr vnitra ČR Jan Ruml po jednání s ředitelem FBI Louisem Freehem řekl již v roce 1997, že americký úřad možná otevře svou pobočku v Praze.

Albrightová se také při úterním jednání s premiérem Milošem Zemanem zmínila o připravenosti FBI pomoci ČR při odhalování ekonomické kriminality. Čerstvým příkladem česko-americké spolupráce v boji proti zločinu byl již na přelomu února a března několikadenní společný pražský seminář o potírání drogové kriminality spojené s praním špinavých peněz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue