Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Americký prezident Obama přijede začátkem dubna do Prahy

  17:45aktualizováno  19:37
Šéf Bílého domu Barack Obama přijede v dubnu do Prahy, kde stráví jednu noc, zjistil deník MF DNES. Americký prezident navštíví Česko na závěr své cesty po Evropě. Se svým obřím letounem Air Force One dorazí na ruzyňské letiště buď 4., nebo 5. dubna.

Barack Obama do Prahy zřejmě zamíří ze summitu skupiny G-20 v Londýně. | foto: Profimedia.cz

Příjezd amerického prezidenta potvrdili MF DNES lidé, kteří se na přípravě cesty podílejí, ale nechtějí uvádět své jméno, neboť Bílý dům zatím zastávku v Praze oficiálně neoznámil.

Obama se nejprve 2. dubna zastaví na summitu skupiny G-20 v Londýně, kde se bude probírat globální hospodářská krize. Následně bude jednou z hlavních osobností při oslavách 60. výročí vzniku aliance NATO, ty se budou pořádat ve francouzském Štrasburku a sousedních německých městech Baden-Badenu a Kehlu.

"Obama v Praze nepochybně promluví i o radaru. Řekl bych, že především poděkuje Čechům za jejich podporu tomu projektu," řekl Marc Ellenbogen, vysoký činitel vedení americké Demokratické strany.

Ellenbogen je ředitelem nevládní organizace Pražská společnost pro mezinárodní spolupráci a nedávno dojednal vystoupení amerického generála Wesleyho Clarka na sjezdu ČSSD.

S Obamou může dorazit i Gates a Clintonová

Hillary ClintonováMinisterstvo zahraničí zatím nechce Obamovu návštěvu oficiálně potvrdit. "Řeknu vám jen tolik, že bych ten víkend přes Prahu nejezdil, bude ucpaná," řekl iDNES.cz šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg s tím, že je návštěva velmi pravděpodobná.

O možnosti, že by se Barack Obama zastavil v Praze, se prý jednalo už při jeho návštěvě ve Washingtonu. "Byl to jeden z mých hlavních úkolů ve Washingtonu, ale vzhledem k náročnému programu pana prezidenta mi tehdy Američané nechtěli návštěvu potvrdit," řekl Schwarzenberg.

Podle Hradu se návštěva připravuje už řadu týdnů. "Prezident USA Barack Obama má pozvání k návštěvě České republiky od prezidenta Václava Klause," řekl iDNES.cz prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Staronový ministr obrany Robert Gates při slyšení v Senátu.Podle diplomatického zdroje ČTK přitom není vyloučené, že s novým americkým prezidentem přijede i šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová a ministr obrany Robert Gates. Pokud by Obama do České republiky skutečně dorazil, tak by šlo už o pátou americkou prezidentskou návštěvu. (viz infobox)

Češi lákali Obamu do Prahy už po jeho zvolení

Česká vláda Obamu oficiálně pozvala na návštěvu hned po jeho zvolení v listopadu. Původně se předpokládalo, že přijede na summit EU-USA, který se měl konat v Praze během českého předsednictví EU tento půlrok. Když ale vyšlo najevo, že summit bude začátkem léta ve Washingtonu, úvahy o návštěvě utichly.

Nového amerického prezidenta pozval do České republiky v blahopřejném telegramu k jeho zvolení i prezident Václav Klaus. Jako vhodný termín tehdy uvedl summit NATO. V polovině listopadu naznačila česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová, že by 44. americký prezident mohl do Prahy přijet 2. dubna.

První zahraniční cestu už má nový americký prezident za sebou. Jeho kroky tradičně vedly do sousední Kanady, která je hlavním obchodním partnerem Spojených států. - přečtěte si Obama vyrazila na první zahraniční cestu, uklidňoval Kanadu

Praha přivítala prezidenta USA naposledy 4. června 2007. Tehdy přistál na ruzyňském letišti Air Force One s prezidentem Georgem Bushem a jeho manželkou Laurou. Americký prezident tehdy přijel, aby obhajoval plán USA postavit v Česku radarovou základnu. - vše o Bushově návštěvě najdete zde

NÁVŠTĚVY AMERICKÝCH PREZIDENTŮ V ČR NEBO ČESKOSLOVENSKU

- GEORGE BUSH STARŠÍ (v úřadu 1989 až 1993) - Přijel v den oslav prvního výročí sametové revoluce, 17. listopadu 1990. Návštěva Bushe a jeho manželky Barbary, která trvala 24 hodin, vyvrcholila společným vystoupením Bushe s tehdejším československým prezidentem Václavem Havlem na Václavském náměstí, kde oba prezidenty přivítal stotisícový dav.

- BILL CLINTON (v úřadu 1993 až 2001) - V Praze jednal 11. a 12. ledna 1994 s prezidentem Havlem a také s nejvyššími představiteli zemí visegrádské skupiny. Čas si udělal i na návštěvu známého hostince U zlatého tygra a v jazzovém klubu Reduta zahrál na saxofon.

- GEORGE BUSH MLADŠÍ (v úřadu 2001 až 2009) - S manželkou Laurou přiletěl do Prahy na summit NATO, v Česku pobyl od 19. do 22. listopadu 2002. Kromě jednání v rámci summitu se setkal s prezidentem Havlem i premiérem Vladimírem Špidlou. Měl také projev k účastníkům Pražského atlantického summitu v hotelu Hilton.

Podruhé Bush do Prahy přicestoval 4. června 2007 a strávil zde 21 hodin. Setkal se s prezidentem Václavem Klausem, premiérem Mirkem Topolánkem či předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Hovořilo se o zrušení vízové povinnosti pro Čechy a o záměru postavit v Česku protiraketový štít. Bush vystoupil na mezinárodní konferenci o demokracii a bezpečnosti v Černínském paláci. - vše o Bushově návštěvě čtěte zde                                                               zdroj: ČTK

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Gruzínci nedovolí proruské vládě zůstat u moci, míní prezidentka po protestech

18. dubna 2024  20:52

Gruzínci nikdy nesnesou vládu, která je zjevně proruská, protože se staví proti základní...

Kdo zaplatí Green Deal? Bruselská kasa vysychá, potřeba budou biliony eur

18. dubna 2024

Premium Příklon k zelené ekonomice a uhlíkové neutralitě je jedním z pilířů politiky Evropské unie pro...

Kolem migračního paktu se objevují lži, žádné povinné kvóty nebudou, řekl Fiala

18. dubna 2024  18:35,  aktualizováno  19:53

Kolem migračního paktu se objevila celá řada nesprávných informací i lží, řekl premiér Petr Fiala....

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...