Reportáž skončila 1. 4. 2015 14:03

Američtí obrněnci v Česku

Podrobné zpravodajství o „Jízdě dragounů“, průjezdu obrněných transportérů americké armády Českou republikou

13:28
Kolona Náchod-Pardubice-Praha
První část konvoje jedoucího přes Náchod dorazila do kasáren v Pardubicích. Na další části tu stále čeká asi 400 lidí. „Přišli jsme se podívat. Technika byla krásná, kdy se nám to zase poštěstí podívat se na nějakou kolonu?“ řekl MF DNES Oldřich Ponča, který považoval svou účast za přirozenou a připomněl, že jsme členem NATO.
13:04
Ministr obrany Martin Stropnický podle ČTK nepředpokládá, že by v harmonogramu průjezdu amerických konvojů nastaly zásadní změny. Dílčí časové posuny ale očekávat lze.
12:58
Kolona Bohumín-Vyškov-Praha
První část kolony jedoucí přes Bohumín krátce zastavila na středisku údržby silnic v Mankovicích. Čekaly je zde desítky lidí s vlajkami. Do areálu k vojákům a technice však lidé nebyli vpuštěni.
  • Američtí vojáci odpovídají na pozdravy lidí, kteří je vítají u Bohumína.

    Američtí vojáci odpovídají na pozdravy lidí, kteří je vítají u Bohumína. / Autor: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

12:40
Kolona Bohumín-Vyškov-Praha
Rozbitý Stryker počká za asistence vojenské policie na druhou část kolony, kde jsou odtahové vozy. První část směřující z Bohumína do Vyškova vyrazila na další cestu bez něj.
12:36
Kolona Bohumín-Vyškov-Praha
První část kolony, která jede od Bohumína, stojí. „Příčinou je technická závada na voze Stryker. Američané ho odtáhnou vlastními silami a pak se kolona opět rozjede,“ řekl iDNES.cz Jan Šulc z oddělení komunikace generálního štábu.
12:21
Kolona Bohumín-Vyškov-Praha
Lidé čekají na kolonu jedoucí od Bohumína na mostech, u čerpacích stanic. Velká skupina je u Mankovic, kde je stanoviště údržby silnic.
12:01
Kolona Náchod-Pardubice-Praha
Kolona jedoucí od Náchoda se blíží do Pardubic. „Znám to tu dobře. Často jezdím do Plzně na pivo, je nejlepší. Česko mám vůbec rád, je to moje nejoblíbenější evropská země,“ popsal seržant Odom své dojmy z Česka.
11:38
Kolona Bohumín-Vyškov-Praha
Zájem lidí v Bohumíně zdržel kolonu asi o dvacet minut. Ta je nyní u Klimkovického tunelu a míří směrem k Vyškovu. V Bohumíně někteří lidé ještě zůstávají a čekají na průjezd dalších částí konvoje.
11:30
Kolona Bohumín-Vyškov-Praha
Součástí konvoje směřujícího do Vyškova by podle informací ČTK mělo být celkem 165 vojáků ve 37 vozidlech.
  • Americká vojenská vozidla dorazila do Česka (29. března 2015)

    Americká vojenská vozidla dorazila do Česka (29. března 2015) / Autor: iDNES.cz

11:25
Kolona Náchod-Pardubice-Praha
Kolona jedoucí z Náchoda projela Jaroměří. I zde čekaly americké vojáky davy lidí okolo silnice. „Jako v Polsku,“ řekl William Odom z vozu číslo čtrnáct.
11:12
Kolona Harrachov-Liberec-Praha
Do Liberce dorazí američtí vojáci asi v 15:30. Armáda upravila čas příjezdů z původních 12:30 kvůli zpoždění, které tato část konvoje nabrala v Polsku.
10:59
Kolona Bohumín-Vyškov-Praha
Do Česka dorazil i druhý proud konvoje jedoucí přes Bohumín. Američany vítají tisíce lidí. Kolona nyní stojí na nájezdu na dálnici z Bohumína do Ostravy.
10:48
Kolona Harrachov-Liberec-Praha
Průjezd konvoje v Harrachově se odkládá přibližně na 13.30 odpoledne. "Neznáme důvod zdržení," uvedl ředitel krajské policie Vladislav Husák.
10:43
Kolona Náchod-Pardubice-Praha
Kolona projíždí Náchodem. Okolo silnice jsou stovky lidí, kteří vojákům mávají a fotí si je. Průjezd je zatím naprosto plynulý.
10:42
Kolona Harrachov-Liberec-Praha
V Jablonci nad Nisou se už nyní chystají na konvoj. Řidiči musejí počítat s drobnými dopravními omezeními. „Vojenská kolona pojede od Lučan nad Nisou ulicemi Podhorskou, 5. května přes křižovatku U Zeleného stromu dále ulicí Pražskou a Turnovskou a pak po dálnici bude pokračovat do Liberce,“ vysvětlil náměstek primátora Pavel Svoboda. Plynulost průjezdu městem zajistí vojenská policie.
10:33
Kolona Náchod-Pardubice-Praha
„Cesta z Vratislavi byla bez problémů. Toto jsou první protesty, se kterými jsme se setkali,“ řekl MF DNES důstojník John Wollaston.
10:31
Kolona Náchod-Pardubice-Praha
V Náchodě se objevili první čytři odpůrci. Na cedulích mají napříkald USA World Aggressors. Přítomní příznivci se s nimi hádají.
10:30
Kolona Bohumín-Vyškov-Praha
Kolona směřující na Bohumín je asi 30 kilometrů od hranic. Češi je ale vítají už v Polsku, stojí zejména na mostech.
10:28
Kolona Náchod-Pardubice-Praha
Brzký příjezd Američanů do Náchoda překvapil. Na místě jsou tak spíše jen novináři, než přiznivci či odpůrci. Konvoj si fotí zejména kolemjdoucí.
10:24
Kolona Harrachov-Liberec-Praha
Na česko - polskou hranici do Harrachova jede přivítat americký konvoj také hejtman Libereckého kraje Martin Půta. "Jsou situace, kdy není možné dělat chytrou horákyni a lavírovat někde uprostřed, aby se některá názorová skupina neurazila. Průjezd konvoje a bezpečnostní situace v Evropě je taková chvíle," uvedl Půta
10:21
Do Náchoda zatím dorazilo sedm vozů Stryker, pět nákladních aut a jeden Humvee.
10:20
Kolona Harrachov-Liberec-Praha
Na konvoj čekají v Harrachově u hranic stovky lidí. Nevadí jim ani déšť, mlha a zima. Nechybí tu ani skupina odpůrců s transparenty s logem KSČM. Někteří lidé drží americké vlajky, dorazili i motorkáři na strojích Harley Davidson.
10:19
Kolona Náchod-Pardubice-Praha
První vozy americké kolony přejely hranice v Náchodě.
10:04
Kolona Bohumín-Vyškov-Praha
U čerpací stanice v Bohumíně, kde je plánováno krátké zastavení americké vojenské kolony, se sešla řada lidí. Prostor je zcela zaplněn příznivci s vlajkami.
10:00
Dobrý den, vítáme vás u sledování on-line reportáže z průjezdu amerického vojenského konvoje Českem.