Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 1. 4. 2015 14:03

Američtí obrněnci v Česku

Podrobné zpravodajství o „Jízdě dragounů“, průjezdu obrněných transportérů americké armády Českou republikou

20:55
Kolona Harrachov-Liberec-Praha
Do Liberce dorazilo podle reportéra iDNES.cz dalších 15-20 vozidel. Několik lidí na ně vydrželo čekat přes déšť a zimu i na lávkách nad rychlostní silnicí od Jablonce, kterou kolona jela.
20:40
Kolona Harrachov-Liberec-Praha
Na konvoj se dnes těšili i lidé v srdci Českého ráje, v Turnově. Američané se ale nakonec kvůli uzavírce mostu v Železném Brodě městu vyhnuli. Lidé z Českého ráje si však mohou konvoj prohlédnout ještě v pondělí ráno, kdy se přesune z Liberce do Prahy. Z Liberce z kasáren je odjezd plánován v 8 hodin. Kolem Turnova tedy kolona amerických vojenských vozidel projede zhruba okolo půl deváté ráno, a to na dálnici ve směru na Prahu u Ohrazenic.
20:23
Kolona Bohumín-Vyškov-Praha
Skupina nadšenců v Bohumíně vítala americké vojáky transparentem „Máte 70 let zpoždění“. Více čtěte zde
19:25
Kolona Bohumín-Vyškov-Praha
Ve Vyškově už je kompletní kolona čítající 165 vojáků. Po večeři plánují někteří z nich vyrazit do města.
19:00
Kolona Harrachov-Liberec-Praha
V Liberci pustili zájemce do areálu kasáren, ačkoliv se stále čeká na zbytek kolony. V areálu je podle reportéra iDNES.cz 300-400 lidí. Pořád silně prší. Lidé si s vojáky povídají a dávají jim plzeňské pivo. Cestou do Liberce stály podél cest desítky lidí.
18:33
Kolona Harrachov-Liberec-Praha
První vozy kolony už projely Libercem. Před kasárnami je podle odhadu reportéra iDNES.cz přes tisíc lidí, a to navzdory velmi silnému dešti.
18:12
Prohlídky americké vojenské techniky mají ohromný úspěch. Do Pardubic i do Vyškova dorazily tisíce lidí.
29.března 2015 v 16:49, příspěvek archivován: 29.března 2015 v 18:20

O ukázky americké vojenské techniky je velký zájem pic.twitter.com/GV01jPuzcG

18:03
Kolona Bohumín-Vyškov-Praha
Podle zpravodaje MF DNES je úplně ucpaná doprava ve směru k vyškovským kasárnám. Na místo dorazily tisíce lidí, možná až 10 tisíc. Na vojáky se přijeli podívat i z Ostravy, Frýdku Místku nebo Polska.
17:40
Kolona Náchod-Pardubice-Praha
Více o průjezdu „dragounů“ Královéhradeckým krajem si můžete přečíst v reportáži z místa.
17:32
Kolona Náchod-Pardubice-Praha
Američtí vojáci odjeli z pardubických kasáren na svůj večerní program. Naplánovanou mají prohlídku pardubického pivovaru.
17:15
Kolona Harrachov-Liberec-Praha
Podle reportéra MF DNES jede konvoj z Harrachova směrem na Jablonec nad Nisou, kde by měl najet na rychlostní silnici 35, po níž dojede do Liberce. Na doporučení policie by se měl konvoj vyhnout cestou do kasáren centru Liberce.
17:06
Kolona Bohumín-Vyškov-Praha
Ve Vyškově se čeká na poslední americké vozy, které opustily Ostravu kolem třetí hodiny odpolední.
17:04
Kolona Harrachov-Liberec-Praha
Celkem by se do Liberce mělo dostat 40 vozidel. Přes hranice projelo zatím pouze pět obrněných vozů a tři terénní auta, informovala o tom Česká televize. Kolonu vítalo jen pár desítek lidí, většina dlouhé čekání vzdala.
17:00
Kolona Náchod-Pardubice-Praha
O ukázky americké techniky je obrovský zájem. U kasáren u letiště v Pardubicích se tlačí tisíce lidí.
16:56
Kolona Harrachov-Liberec-Praha
I třetí část je už v České republice. Po hodinách čekání překročilo několik prvních vozů hranice u Harrachova. Podle ministerstva obrany se ukázky pro veřejnost v Liberci přesunou kvůli zpoždění na 19:00.
16:30
Kolona Harrachov-Liberec-Praha
Podle posledních zpráv by měl konvoj dorazit do Harrachova kolem půl šesté. Původní plány přitom počítaly s jejich průjezdem už po poledni. Zpoždění nabral konvoj už v Polsku.
16:09
Kolona Náchod-Pardubice-Praha
Lidé si v Pardubicích prohlíží techniku, se kterou Američané dorazili. Ti se mezitím ubytovávají.
29.března 2015 v 16:21, příspěvek archivován: 29.března 2015 v 16:29

Ubytování v Pardubicích. Od 16:00 si zatím lidé prohlížejí techniku pic.twitter.com/vlg2wSoDWb

16:09
Kolona Harrachov-Liberec-Praha
  • Lidé čekají na konvoj v Liberci. (29. března 2015)

    Lidé čekají na konvoj v Liberci. (29. března 2015) / Autor: Jan Stránský, MF DNES

15:46
Kolona Náchod-Pardubice-Praha
Celý konvoj na trase z Náchoda je v Pardubicích. Veškerá technika je zaparkovaná u kasáren u letiště. Ukázky pro veřejnost začaly už v 16:00 a potrvají do 19:00. Uvedlo to ministerstvo obrany na svém účtu na Twitteru.
15:42
Kolona Náchod-Pardubice-Praha
Komunisté v Náchodě svolali na neděli několik protestních shromáždění. Průjezd kolony však odpůrci nikde nezkomplikovali. Výjimkou byl muž, který při průjezdu třetí skupiny vojenských vozidel na hraničním přechodu v Bělovsi chtěl kolonu zastavit. „Na hraničním přechodu jeden člověk neuposlechl výzvy policisty při průjezdu a dopustil se přestupku. Blokoval průjezd kolony. Pletl se jim do cesty. Incident na hraničním přechodu při průjezdu kolony byl ojedinělý. Jinak průjezd amerických vojáků krajem proběhl bez problémů,“ potvrdila mluvčí krajského policejního ředitelství Iva Kormošová.
14:43
Kolona Bohumín-Vyškov-Praha
První část vojenské kolony dorazila se zpožděním do Vyškova. Na místě je vítaly tři až čtyři tisíce lidí. Odpůrců přišlo jen pár desítek. Vozy budou ve Vyškově tankovat a lidé si je budou moct prohlédnout zhruba do sedmé hodiny.
14:48
Kolona Harrachov-Liberec-Praha
V Harrachově na hraničním přechodu čekají na konvoj stovky lidí a další přijíždějí. Silnice je po obou stranách lemována kolonami parkujících aut. Navíc je zde husta mlha a špatná viditelnost. "Žádáme proto projíždějící motoristy o maximalní opatrnost a ohleduplnost, " řekl jeden ze zasahujících policistů.
14:39
Kolona Harrachov-Liberec-Praha
Podle posledních odhadů dorazí poslední proud americké kolony do Harrachova kolem 16:00. Vojáky na polské straně zdržují lidé a podle libereckého hejtmana Martina Půty se přidaly i technické problémy konvoje.
  • Americká vojenská kolona u Jaroměře (29. března 2015)

    Americká vojenská kolona u Jaroměře (29. března 2015) / Autor: Marek Burza iDNES.cz

14:31
Američané poděkovali za vřelé přivítání na oficiálním účtu na Twitteru.
29.března 2015 v 14:01, příspěvek archivován: 29.března 2015 v 14:34

Czech Republic-- #DragoonRide rolls on - thanks for the welcome! | Photos via @ObranaTweetuje pic.twitter.com/xvKkYiayp5

14:12
Kolona Bohumín-Vyškov-Praha
Druhá část konvoje jedoucího přes Bohumín je u Olomouce. Zájem lidí je opět obrovský. Například dav lidí u obchodního centra Olympia, které je u dálnice, přelezl plot a lidé vítali vojáky.
14:08
Kolona Harrachov-Liberec-Praha
Podle libereckého hejtmana Martina Půty, který je na polské straně hranic, zdržely americké vojáky davy lidí v Jelení Hoře.
13:51
Kolona Bohumín-Vyškov-Praha
První část kolony jedoucí přes Bohumín dorazila k Hranicím. Přes pošmourné počasí stojí kolem cesty odstavená auta, stovky lidí a další jsou na mostech.
  • Lidé vítají americký obrněný konvoj v Bohumíně.

    Lidé vítají americký obrněný konvoj v Bohumíně. / Autor: Jiří Zerzoň MAFRA

13:41
Kolona Harrachov-Liberec-Praha
Průjezd konvoje v Harrachově se očekává kolem 15:00, zjistil redaktor MF DNES z místa. Trasa z Harrachova do Jablonce je přesto obsypaná hrozny lidí čekajících na průjezd konvoje.