Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vědci budují u Lán cvičiště na boj se suchem. Spoléhají na pestrost

  20:08
Kde jinde se připravit na dopady klimatických změn než na jednom z nejsušších míst v České republice? Vědci z různých oborů společnými silami budují nedaleko Lán chytrou krajinu Amálii. Poznatky by měly v budoucnu pomoci připravit zemi na výkyvy počasí.

Krajina několik kilometrů od zámku v Lánech rozhodně nepatří mezi místa, které by pro zemědělce představovalo jednoduchý způsob obživy. Území ukryté mezi kopci a lesy patří společně s jižní Moravou k vůbec nejsušším oblastem v České republice. Kromě klimatických změn tady komplikuje pěstování plodin také srážkový stín. Pro zemědělce je to noční můra, pro vědce výzva.

Na tomto území leží pětisethektarový pozemek Amálie, který patří České zemědělské univerzitě (ČZU). Vědci z Centra pro vodu, půdu a krajinu (CVPK) se rozhodli v těchto podmínkách vytvořit modelový příklad, jak se suchem bojovat.

Minulý rok v Česku průměrně napršelo 522 milimetrů srážek, to je o zhruba 160 milimetrů méně, než je dlouhodobý průměr. Nad Amálií napršelo 330 milimetrů. Už tak malé množství deště navíc snadno steče po místním kopcovitém terénu. Místní podmínky jsou pro zemědělství extrémní.

Podle vědců jsou ale právě takto suché podmínky budoucností Česka, která navíc není příliš vzdálená. Amálie se proto stala ideálním tréningovou zónou pro nadcházející výzvy.

„Naší chytrou krajinu zde můžeme v současné době realizovat v podmínkách, které u nás s nejvyšší pravděpodobností nastanou mezi roky 2030 a 2040,“ říká rektor ČZU Petr Sklenička.

Pole, mokřady, nádrže

Pilotní projekt vědci naplánovali na čtyři roky. Pomalu se dostávají do jeho druhé půlky a doufají, že jejich poznatky pomohou do budoucna ochránit krajinu i veřejnost před nebezpečnými povodněmi a extrémním suchem. Celý fígl spočívá v pestrosti krajiny a propojení menších částí do sehraného celku. Sklenička ukazuje satelitní mapu chytré krajiny. Některé části projektu jsou už hotové, jiné se teprve připravují.

Na mapě je vidět několik různých obdélníků: připravované mokřady, nivy, vodní a retenční nádrže, infrastruktura pro použití digitálních technologií.

Jak by mapa vypadala, kdyby se o ni staral nepříliš zodpovědný průmyslový zemědělec? „Půdních bloků by bylo mnohem méně, třeba dva, tři, čtyři. Všechny ty bloky by možná byly oseté jednou jedinou plodinou,“ popisuje Sklenička.

Stojíme nedaleko centrálního statku na vyvýšeném místě. Kolem se svažují pole, pro déšť snadná cesta, jak se s cennou spláchnutou ornicí dostat systémem drenáží, kterými jsou pole odvodňována, do řek. Právě na tomto vyvýšením místě má v dohledné době vzniknout vodní nádrž. Systém mokřadů a rybníků pod poli vytvoří zásobník, ze kterého bude moci vodu přečerpat nahoru na kopec a v suchém období už jednou odteklou vláhu na polích znovu použít.

Vodu vyčistí bakterie

„Vody, které odtékají ze zemědělských ploch jsou specifické, protože mají vysokou koncentraci dusičnanů,“ říká Jan Vymazal, prorektor pro vědu a výzkum z ČZU.

Tady přicházejí na řadu právě mokřady chystané pod svahy. Voda která steče dolů z polí, se v nich zachytí. Jednak budou fungovat jako houba, která ji uchová pro pozdější využití, a zároveň se do nežádoucích látek ze zemědělské produkce pustí koktejl bakterií, které si s dusičnany dokáží poradit. Voda, která odteče z mokřadů dál do rybníků, bude mnohem čistější a dusičnany se do řek nedostanou. Podobných nápadů se na Amálii zkoušejí desítky.

Chytrost krajiny nespočívá jenom v cirkulaci vody, ale také v testování řady dalších opatření, která by měla pomoci například lepšímu vsakování vody. Už teď slaví vědci úspěch na polích s čirokem. Čirok je velmi praktická plodina. Dá se použít na výrobu mouky, je vhodný jako krmivo, ale také jako surovina pro výrobu bioplynu.

Zároveň ale špatně kryje půdu a tím pádem při jeho pěstování hrozí, že ji voda rychle spláchne. A půda je velmi cenná surovina. Jeden centimetr vzniká sto až tisíc let, každý gram, který odteče pryč je jen těžko nahraditelnou ztrátou.

Výsledky přišly po prvním dešti

Pedolog Jan Vopravil z ČZU ukazuje tři čiroková pole. Dvě byla zorána běžným způsobem, na třetím použili vědci novou technologii, která na poli nechá mezi řádky neosetou zarostlou půdu. Rozdíl je vidět na první pohled. Třetí pole je nejživější a hlavně z něho podle měření zmizelo po prvních větších deštích jen minimum půdy a vsáklo mnohem více vody, také se ale na stejnou plochu vejde méně rostlin zemědělské plodiny.

„My snížíme o 90 procent ztrátu půdy, dost často má ale nová technologie třeba o deset procent nižší zisk,“ popisuje Vopravil výhody, ale také úskalí nových technologií. Více vody na druhé straně umožní zemědělcům pěstovat více na sucho citlivějších, ale výnosnějších plodin.

Jak se práci výzkumníků podaří zavést do praxe, bude nakonec záviset na zájmu zemědělců a také na přístupu státu, který může nové přístupy zohledňovat při rozdělování dotací. Projekt Amálie bude stát zhruba padesát až sto milionů korun. Vybudování kompletních systému by podle odhadů vědců bylo možné na soukromých polích realizovat během tří let. Na změny je podle odborníků nejvyšší čas. Sucha jako na polích nedaleko lánského zámku nás totiž zřejmě čekají už za deset let.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...