Alois Grebeníček opět zamotal soudu hlavu

  • 85
Alois Grebeníček, obžalovaný z mučení politických vězňů, už šest let nechodí k soudu a včera to udělal znovu. Přesto uspěl. Svým postupem se mu podařilo "zaskočit" okresní soud v Uherském Hradišti natolik, že jednání bylo opět na několik měsíců odročeno.

Tentokrát se nechal hospitalizovat v jiném okrese, než bydlí a sídlí okresní soud.

Důvod je jasný: hradišťská nemocnice umožnila soudní líčení ve svém areálu a syn (předseda KSČM Miroslav Grebeníček) ho musel den před začátkem soudu odvážet domů přímo z nemocničního lůžka, aby se líčení vyhnul. Nyní tedy leží "v bezpečném azylu" nemocnice v Břeclavi.

"Je na interně, přijali jsme ho jako kohokoli jiného. Má kardiostimulátor, takového člověka žádná nemocnice neodmítne," řekl ředitel břeclavské nemocnice Miloslav Janulík. Grebeníčkovi je osmdesát jedna let.

Grebeníčkův tah je chytrý: Soudci totiž nemají jasno v tom, zda soud z Uherského Hradiště může soudit v břeclavské nemocnici, tedy v jiném okrese.

"Nevzpomínám si, že bychom tu měli podobný případ," říká místopředseda krajského soudu v Brně Jaromír Papírník.

Jenže otázka zní: je vůči Grebeníčkovi soudní moc skutečně bezmocná, nebo příslušná soudkyně Radomíra Veselá jen nevyužívá svých možností?

Odpověď nabídl Ústavní soud, jenž minulý týden zamítl Grebeníčkovu stížnost, že soudní proces ohrožuje jeho zdraví.

Trestní řád nabízí dost prostředků: od předvedení až po uvalení vazby, je napsáno v nálezu Ústavního soudu.

Žádnou z uvedených možností Veselá dosud nevyužila a ani to nemá v úmyslu. Další líčení totiž plánuje na duben či květen.

"U šest let se vlekoucí věci musí soud zareagovat rychleji: poslat znalce okamžitě a pokud řekne ano, připravit soudní líčení třeba přes víkend, aby mohlo začít v pondělí, v původním termínu," říká místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová.

Veselá ovšem zdůrazňuje, že postupuje podle předpisů (její nadřízení žádné pochybení nenašli). A navíc tvrdí: "Kvůli Grebeníčkovu zdravotnímu stavu by se soud nemohl konat ani v nemocnici."

Jak to ví, není však vůbec jasné. Oficiální omluvenku totiž do včerejška nedostala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video