Na tržnicích docházelo často kvůli nelegálním výrobkům k daňovým únikům. Ilustrační foto.

Na tržnicích docházelo často kvůli nelegálním výrobkům k daňovým únikům. Ilustrační foto. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Alkohol zmizí z tržnic a kuřáci z hospod, navrhuje Hegerův úřad

  • 1714
Ministerstvo zdravotnictví chce zakázat prodej alkoholu v tržnicích a ve stáncích. Na těchto místech se totiž často prodávají nelegální výrobky a dochází tak k daňovým únikům. Návrh zákona, který úředníci resortu právě dokončili, počítá také s plošným zákazem kouření v restauracích.

Alkohol by se podle návrhu nesměl prodávat nejen v nemocnicích, školách nebo akcích určených pro mladistvé, ale také na stáncích a na tržištích.

"Vycházeli jsme z podnětů České obchodní inspekce, od které jsme dostávali signály, že se zde prodávají nelegální výrobky. Naší snahou je přesunout prodej alkoholu do kamenných obchodů, jako je to v řadě evropských zemí," řekl iDNES.cz náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

"Změna souvisí se zákonem o spotřebních daních, protože docházelo k daňovým únikům," vysvětlil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Opatření se ale podle zákona, jehož první verzi má iDNES.cz k dispozici, nevztahuje na příležitostný prodej alkoholických nápojů při výročních trzích, na slavnostech a kulturních akcích včetně diskoték. Při nich bude alkohol ve stáncích dál k dostání.

Změny v zákoně

Změny jsou součástí zákona o ochraně před škodami působenými návykovými látkami. Ministerstvo ho dokončilo před pár dny a sám úřad přiznává, že může ještě doznat mnoha změn. Nyní poputuje do připomínkového řízení. Vláda by ho mohla dostat do konce října, a když vše dobře půjde, mohl by podle návrhu začít platit od srpna 2013.

Jinak to však bude s prodejem lihovin, tedy tvrdého alkoholu, který bude možné v rámci příležitostného prodeje nabízet jen na kulturních akcích. "Osoba prodávající lihoviny je povinna nejpozději pět dnů před konáním akce o této činnosti písemně informovat příslušného správce daně," nařizuje dál zákon. Prodejce musí nahlásit, které lihoviny, kde, kdy a kolik bude prodávat.

Plánuje se plošný zákaz kouření v restauracích

Norma se věnuje také kouření. Ministr zdravotnictví Leoš Heger chce kuřákům zcela zakázat kouření v hospodách. Zapálit by si přitom lidé nesměli ani v předzahrádkách se stříškou. Zákaz by se navíc týkal i elektronických cigaret nebo doutníků.

"Rozhodli jsme se, že do připomínkového řízení pošleme tu nejpřísnější verzi. Zkušenosti z ostatních zemí, které k zákazu přistoupily, ukazují, že má pozitivní vliv na zdraví, a že dokonce stoupl počet lidí, kteří hospody navštěvují," přiblížil Plíšek. V jednání byly i jiné varianty, například stavebně oddělený prostor pro kuřáky.

Změna se dotkne také dalších míst. Minulostí už budou pacienti pokuřující na lavičkách před nemocnicí, zákaz totiž bude platit nejen pro vnitřní, ale i pro vnější prostory zdravotnických zařízení. Zákaz bude platit i pro všechny prostory škol, dětských hřišť nebo sportovišť určených pro děti.

Velkým zastáncem úplného zákazu kouření v restauracích je i šéf poslaneckého zdravotnického výboru Boris Šťastný. Ten apeluje na ochranu zdraví lidí pracujících v hospodách. "V gastronomii pracuje více než sto tisíc lidí, a u nich je nyní porušován zákoník práce. Mají právo na ochranu zdraví," uvedl dřív (čtěte více zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video