Vychází nejdražší a nejluxusnější česká kniha s názvem Epopej. Digitalizované dílo Alfonse Muchy bude stát statisíce korun. | foto: Albatros

Luxusní Muchova epopej bude stát statisíce korun a je v omezeném nákladu

  • 7
Vychází nejdražší a nejluxusnější kniha v digitalizovaném vydání od autora Alfonse Muchy. Její název je Epopej a bude stát statisíce korun. Ručně vázaná kniha v uměleckém pouzdře je navíc doplněna certifikátem pravosti, lupou a šperkem, jehož autorkou je Jarmila Mucha Plocková, vnučka Alfonse Muchy.

Příležitost pro investory i umělecké dílo, vlastnící řadu superlativů. To je nová kniha nesoucí stručný název Epopej. Luxusní velkoformátovou publikaci tvoří detailní snímky Slovanské epopeje fotografa Jana Williama Drnka, pořízené tou nejlepší fotografickou technologií, kterou jsou doprovázené texty předních historiků, kurátorů a filozofů. 

„Představovali jsme si luxusní knihu, která se ale změnila v umělecké dílo, chrám Epopeje,“ říká Petr Balaš z nakladatelství Albatros. Epopej je první publikací nové luxusní řady, je rozdělena do dvaceti kapitol věnovaných jednotlivým obrazům, doplněných popisem a celkovým snímkem plátna. Pak následují vybrané kompozice z každého obrazu. Rozměry knihy jsou symbolické 810 krát 610 milimetrů, originální plátna jsou totiž přesně desetkrát větší.

Pouzdro na knihu obsahuje kromě lupy také symbolické kameny z míst, které Mucha maloval, třeba baltskou Rujánu nebo řeckou Horu Athos. Symbolický je také šperk, jeho podobu navrhla výtvarnice Jarmila Mucha Plocková – je z pozlaceného stříbra se slunečním kamenem, jantarem. Ten byl ve velké oblibě u starých Slovanů.

Celé dílo váží dvanáct kilo

Kniha vychází v nákladu pouhých dvou set kusů, podle pořadového čísla bude stát od 280 tisíc do 360 tisíc korun a vydavatel ji považuje za investiční záležitost. Zatím nejdražší knihou v Česku bylo třídílné vydání publikace o Sixtinské kapli za 329 tisíc korun.

Digitalizace Muchova díla má podle ředitelky Galerie hlavního města Prahy Magdaleny Juříkové i umělecký význam. „Je to skvělá dokumentace pro restaurátory. Na snímcích je možné rozeznat třeba staré retuše a opravit je,“ 

vysvětluje galeristka, která Muchovy obrazy spravuje. Panoramatické snímání všech dvaceti obrazů probíhalo po nocích ve Veletržním paláci v Praze v prosinci 2016 během výstavy.

Při přípravě publikace vznikly desetitisíce podrobných fotografií ve vysokém rozlišení, které navždy zachytí současný stav a podobu díla. „Takovéhle detaily nemohl vidět ani sám autor,“ dodává Drnek.

Kniha bude k vidění i pro běžné zájemce

Patronkou knihy je Jiřina Mucha Plocková. Sama si od ní slibuje, že může změnit pohled lidí na slavné dílo jejího dědečka. „ Lidé o Epopeji říkají často nesmysly. Z neznalosti. Věřím, že to napomůže změně,“ doufá Mucha Plocková.

Kniha bude k vidění i pro běžné zájemce. V neděli bude vystavena přímo v Národní knihovně – pražském Klementinu, jako připomínka stoletého výročí od první veřejné prezentace Muchova díla.

Před sto lety byla první dokončená plátna vystavena v letním refektáři, dnešní všeobecné studovně. Ke knize se ale nedostanou jen investoři nebo sběratelé, několik publikací jako takzvaný povinný výtisk zamíří do fondů českých knihoven.

Takhle vypadá originál během stěhování:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video