Ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj u soudu (2. února 2021) | foto: Reuters

Vměšování do našich věcí je nepřátelskou akcí, varovala Česko ruská ambasáda

  • 293
Vměšování Prahy do vnitřních záležitostí Ruska je nepřípustné, uvedlo ruské velvyslanectví. Pokus o tlak na justici je podle něj nepřátelskou akcí. Reagovalo tak na ministerstvo zahraničních věcí, které si předvolalo ruského velvyslance. Důvodem je nesouhlas náměstka Aleše Chmelaře s odsouzením politika Alexeje Navalného.

Ruský soud poslal Navalného nepodmíněně na 3,5 roku do vězení. Reálně si politik odsedí přibližně 2,5 roku, rok se mu odečetl za domácí vězení. Jeho obhájkyně Olga Michajlovová už oznámila, že se proti verdiktu odvolá.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v úterý uvedl, že se jednalo o vykonstruovaný proces. Rozsudek měl podle něj jasnou motivaci - umlčet opozici - a Evropská unie by se měla znovu vrátit k tématu sankcí vůči Rusku. 

O víkendu ministr také odsoudil zásah ruských bezpečnostních složek při demonstracích za osvobození Navalného. Uvedl, že násilným potlačováním opozice a svobody slova Moskva porušuje své závazky o dodržování lidských práv.

Nepřátelská akce, která porušuje právní normy

„Pokusy o vyvíjení tlaku na činnost justičních orgánů v naší zemi ze zahraničí nelze vnímat jinak než jako nepřátelské akce, které porušují mezinárodní právní normy,“ uvedlo ruské velvyslanectví v prohlášení. Zdůraznilo, že v otázkách ochrany lidských práv, včetně svobody projevu a shromažďování, jedná ruská strana v souladu s normami ruské legislativy a mezinárodních závazků.

Zároveň ruská ambasáda upozornila na údajný dvojí standard české diplomacie v otázkách dodržování lidských práv. Poukázala třeba na případ zakladatele portálu Wikileaks Juliana Assange, kterého USA viní ze špionáže a nezákonného zveřejnění tajných dokumentů. 

Otázky podle velvyslanectví vyvolává i absence reakce Prahy na jednání bezpečnostních orgánů při potlačení demonstrací v USA, Francii, Nizozemsku, Německu nebo samotné ČR, kde policie v říjnu zasáhla proti demonstrantům na Staroměstském náměstí. 

„Doporučili jsme české straně soustředit se na řešení vlastních problémů v oblasti lidských práv, na které byla Praha opakovaně upozorňována, a to i v příslušných mezinárodních organizacích,“ dodalo ruské velvyslanectví.

Kritik Kremlu Alexej Navalnyj tvrdí, že je politicky pronásledován a že jej odsoudili jen proto, aby nesměl kandidovat proti Putinovi na prezidenta, a že jej Evropský soud pro lidská práva očistil.

Proti uvěznění Navalného se v Rusku zdvihla vlna nevole. Navzdory úředním zákazům a policejním hrozbám vyšly do ulic desítek měst desetitisíce Rusů s požadavkem, aby kritik Kremlu byl osvobozen.

Minulý týden jednali ministři zahraničí zemí EU, kteří se však neshodli na potrestání ruských činitelů odpovědných za Navalného uvěznění. Některé země chtěly dát přednost jednání s ruským vedením, šéf unijní diplomacie Josep Borrell proto vyrazí začátkem února do Moskvy apelovat na propuštění opozičního lídra.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video