(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Michal Šula, MAFRA

Injekce s adrenalinem se zasekávají, alergiky mohou ohrozit na zdraví

  • 0
Lidé trpící těžkou alergií na potraviny nebo hmyzí bodnutí by si měli dávat větší pozor na to, které přípravky ke své léčbě používají. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v současnosti varuje před injekčními pery s adrenalinem, která se mohou při aplikaci zablokovat. Problém je u výrobku EMERADE šarže TE0079 s expirací do října 2018.

„Pokud by u pacienta se závažnou anafylaktickou reakcí došlo k zablokování pera při aplikaci adrenalinu, jednalo by se o mimořádně závažné zdravotní riziko,“ uvedl SÚKL. Přípravek EMERADE je předplněné pero s léčivou látkou epinefrin (adrenalin), které je určeno k akutní léčbě těžkých alergických reakcí způsobených např. alergeny v potravinách, lécích, nebo hmyzím bodnutím.

Tento přípravek je dostupný na základě lékařského předpisu, aplikuje si jej sám pacient v případě potřeby. U prodejní šarže TE0079 s expirací 10/2018 byla objevena 1 jednotka (pero) se zablokovanou dávkou adrenalinu v jehle. Pera vyrábí společnost PharmaSwiss Česká republika s.r.o., která o závadě v jakosti přípravku informovala. Příčina závady zatím není zřejmá. 

Pacienti by podle doporučení SÚKL každopádně měli mít pokaždé u sebe více než jednu dávku EMERADE, aby případné riziko závady snížili na minimum. Ministerstvo zdravotnictví nyní hledá možnosti zajištění náhradních léčivých přípravků, které by pokryly potřeby českých pacientů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video