Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Album skrývalo 80 let starý unikátní snímek: amatér zachytil Zeppelin nad Lipníkem

  11:30
Na začátku byla překvapivá fotografie vzducholodi nad Lipníkem nad Bečvou. Alena Kvapilová z Olomouce ji objevila v rodinném albu. Po dvouletém pátrání se jí podařilo zjistit datum, čas, trasu i typ stroje, který před 80 lety přelétl nad Moravskou bránou. Unikátní záběr nebyl ještě nikdy publikován.

24. června 1930. Jedinečný snímek tehdy šestnáctiletého Františka Jeřábka. | foto: František Jeřábek

Fotografii pořídil 24. června 1930 tehdy šestnáctiletý František Jeřábek, tatínek Aleny Kvapilové. Ta společně s manželem podnikla téměř detektivní pátrání a nakonec se dvojici podařilo najít i přesné místo, na němž snímek vznikl.

Prozraďte, co vás přimělo pustit se do pátrání po stroji, který vyfotil váš otec jako mladík?
Alena Kvapilová: Vždycky mne okouzlovaly balony, které se vznášejí nad Olomoucí. Při pohledu na ně jsem si jednou vzpomněla na fotografii, kterou máme v albu. Jejím autorem byl můj tatínek František Jeřábek. U fotky nebylo datum pořízení.

Měla jsem ve vzpomínkách jen tatínkovo vyprávění, že snímek vzducholodi, která měla název Graf Zeppelin, fotografoval, když mu bylo šestnáct let novým fotoaparátem. Lákalo mne zjistit, co to bylo za stroj nebo odkud vzlétl a kam tehdy doletěl.

Co jste o události od tatínka věděla?
A.K.: Vzducholoď se prý objevila nečekaně a když ji spatřil, musel spěchat pro aparát, rychle vyběhnout před dům, rozhodnout se, odkud bude fotografovat a jakou zvolit expozici. Měl možnost jen jednoho záběru.

Kde jste tedy začali s pátráním?
Jan Kvapil: Nejprve jsme vyslechli vzpomínky pamětníků. Jeden pán nám popsal, že Zeppelin letěl od východu k západu. Říkali nám, že to bylo v době, kdy děti chodily ze školy.

Několik svědků vidělo vzducholoď při pohledu od lipnické zvonice a jedna žena ji zase zahlédla z hospodářského dvora zámku. Popsala i směr letu, který se shodoval s výpovědí ostatních. Nikdo však nebyl schopný let datovat. Většinou se shodli pouze na tom, že byl vidět nápis Zeppelin a také, že přelet místní obyvatele zaskočil. Nebyli na něj připraveni.

Směr odkud vzducholoď letěla vám nakonec pomohl určit, kde byla fotografie pořízená?
J.K.:Dá se to tak říct. Na základě toho jsme zjistili, že fotka musela být vyfocená od jihu. Nejdříve jsem si myslel, že jde o Smetanovu ulici. Jakmile jsem ale začal fotku čistit, všiml jsem si zdobeného domu v popředí. Ten je na místě dodnes, takže jsme sto procentně identifikovali Souhradní ulici.

Spoušť musel manželčin tatínek stisknout před domem v objektu plynárny, ve kterém tehdy s rodiči bydlel. Takže všechno začalo do sebe zapadat.

Pak jste se ale na chvíli dostali do slepé uličky. Domnívali jste se totiž, že šlo o přelet vzducholodě ze 7.9. 1930, jejíž trasa byla v tehdejším regionálním tisku zmapovaná.
J.K: To je pravda. V časopise Obzor i místních kronikách z roku 1930 je popsaný přelet vzducholodě Graf Zeppelin na Hranicemi. Říkali jsme si, že by bylo fajn, kdyby to k naší fotce pasovalo, jenomže když jsme si dali dohromady průběh letu, zjistili jsme, že se tento stroj nad Lipníkem objevil ve 21.30 hodin. Počkali jsme proto do nejbližšího 7. září, ale zjistili jsme, že v tu dobu už bývá tma. Ale naše fotka byla ze dne.

A.K.: Navíc jsem si uvědomila další věc. Celou dobu jsme počítali s tím, že když se tatínek narodil v roce 1913, měl šestnáct roků v roce 1929. Nějak jsem si však neuvědomila, že 17 měl až v říjnu 1930. To znamená, že i v tomto roce mu bylo několik měsíců šestnáct.

Průlom v případu nastal až poté, co jste se obrátili na Spolkový archiv v německém Koblenci. Co jste tam zjistili?
A.K.: Ještě předtím jsme hledali na internetu a psali na Meteorologický ústav, Vojenský historický ústav v Praze, kde nám doporučili obrátit se na německé archívy. Tak jsme psali do Spolkového archivu v Koblenci a do Zeppelin muzea ve Friedrichshafenu.

Vzducholodě nad krajem

Graf Zeppelin LZ-127, který vyfotografoval 24. června 1930 šestnáctiletý František Jeřábek v Lipníku nad Bečvou nebyl jedinou vzducholodí, která se v první polovině 30. let minulého století objevila nad Přerovskem.
Už o dva roky dřív, 15. dubna 1928 kolem páté odpolední mohli Přerované pozorovat přelet vzducholodi Italia generála Nobileho na své cestě z Milána k pobřeží Baltského moře. Na její palubě byl tehdy jeden Čech - výzkumník a badatel František Běhounek a konečným cílem byl výzkum Arktidy.
Německou vzducholoď Graf Zeppelin s cestujícími mohli zdejší lidé nad svými hlavami vidět také 7. září 1930 kolem půl desáté v noci. Startovala tehdy z Vratislavi a kvůli špatnému počasí si vyžádala přelet přes Československou republiku.
Její přelet je zaznamenaný i v kronice obce Radslavice: "Dne 7. září 1930 po 20 hodině hořela stavení náležející Kučovi a Zdráhalové na samotě Vrbovci v Grymově. Náš hasičský sbor přijel k požáru jako první. Právě tou dobou letěla nad Radslavicemi s ohlušujícím hřmotem německá vzducholoď Graf Zeppelin směrem k Přerovu a Olomouci. Vpředu měla dvě veliká světla jako mají auta, z boku bylo vidět osvětlená okénka kabin. Plula pomalu a tak si ji mohl každý prohlédnout. Byla to podívaná u nás dosud nevídaná".

V Koblenzi nám však na první dopis neodpověděli. Poprosili jsme proto přátele žijící v Německu, kteří svým jménem napsali žádost znovu. Sice jsme to pak ještě několikrát urgovali, ale nakonec projevili vstřícnost a z Archiv der Luftschiffbau Zeppelin nám poslali výpis letů.

A výsledek?
A.K.: Bylo tam, co jsme potřebovali. Každý let byl číslovaný. Hravě jsme pak určili, že ten, co vyfotil můj tatínek měl číslo 80 a letěl nad Souhradní ulicí v Lipníku nad Bečvou 24. června 1930 směrem od Hranic. Graf Zeppelin LZ-127 startoval v Berlíně 24. června 1930 v 8.05 a letěl do Slezka. Zpátky v Berlíně byl ve stejný den v 19.30 a během cesty naletěl 1108 kilometrů.

Díky zaslaným výpisům z přeletů a porovnáním regionálních materiálů, které jsme získali ze Státního okresního archivu Přerov, jsem si uvědomila, že to, co tatínek říkal, jsem si pamatovala dobře.

Zjistili jste, jaký byl účel letu?
J.K.: Do Berlína se vzducholoď dostala z Friedrichshafenu a odtud pak prováděla okružní lety. V regionu se objevil nad Hranicemi, Drahotušemi, Lipníkem a ve směru nad Kopečkem u Olomouce, kde Zeppelin lehce odbočoval na Slezsko.

Objevili jste během pátrání nějaký další snímek vzducholodi na Olomouckým krajem?
A.K.: Prozatím ne. Pokud by ale někdo měl informace, že je tomu jinak, budeme rádi, když se na nás obrátí. Každopádně dnes víme, že snímek vzducholodi, kde je v záběru i město je v Česku ojedinělý.

U nás najdete maximálně fotografii vzducholodi s panoramatem Prahy, ale Zeppelin nad jiným městem je unikát. V tomto případě i tím, že fotku pořizoval amatér.

Fotografové nám potvrdili, že udělat tehdy takový záběr byl problém. Tatínek vše odhadnul a vyfotil na jedničku. Na záběru má ulici i vzducholoď.

Navíc jak dnes víme, tyto fotky mají danou kompozici, to znamená, že má zůstat před vzducholodí více místa, než za ní, aby záběr působil přirozeně. I to se mu tehdy povedlo.

Víte jakým fotoaparátem tehdy fotografoval?
J.K: To je jediná věc, na kterou jsme nepřišli. Nemohlo to být ale nic drahého. Snad se nám to ještě podaří zjistit.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Při honičce s policisty naboural opilý řidič do sloupu a srazil chlapce

18. září 2023  13:48,  aktualizováno  18.4 9:06

Policisté po roce obvinili opilého řidiče, který v Havířově na Karvinsku loni v záři narazil do...

Poslanci mají na mimořádné schůzi na žádost ANO mluvit o migračním paktu EU

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno 

Přímý přenos Dopady migračního paktu Evropské unie na Českou republiku chtějí ve čtvrtek na mimořádné schůzi...

Mluvit nebude, psát bude. Žena chtěla po mrtvém muži, aby požádal o půjčku

18. dubna 2024  8:27

Scéna jako z Cimrmanova Záskoku se odehrála v pobočce jedné brazilské banky. Žena tam totiž na...

Evropská unie přijme další sankce vůči Íránu. Tel Aviv i Teherán vyzývá ke zdrženlivosti

18. dubna 2024  7:08

V Bruselu krátce po čtvrteční půlnoci skončil první den mimořádného summitu Evropské unie. Premiéři...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...